Aanmelden Nieuwsbrief

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/5/2/d/noorderlichtgemeente.nl/httpd.www/templates/nlg2518_5/functions.php on line 188
Filter
 •  

  Op dinsdag 12 november 2019 houdt de Noorderlichtgemeente haar gemeentemiddag. Iedere bezoeker van onze gemeente is (met een kennis, buur, vriendin of vriend) van harte welkom in de Shalomzaal, voor ontmoeting, gesprek en een maaltijd.

  Het jaarthema van de NoorderLicht gemeente is reisgenoten. Als kerkleden zijn wij reisgenoten, maar er zijn zoveel meer manier waarop we langer of korter met elkaar meereizen, elkaar helpen, even samen oplopen. Mooi om te horen hoe anderen dat doen, hier in Zeist, lijkt ons.

  Misschien kent u ze wel, de stichting 'Samen Oplopen’. Soms hebben mensen even een ander nodig, en met een gezin is dat al net zo. Maar hoe vind je iemand die je net even dat duwtje in de rug kan geven, kan helpen met waar jij moeite mee hebt? Hana Rahim verteld hoe zij mensen ondersteunen.

  U bent welkom vanaf 15.00 uur. Rond 15.30 uur begint het verhaal, er is een pauze.
  Om 17.00 uur een drankje en gesprek met wie u al wel of nog niet kent.

  Als gast in ons midden is onze nieuwe kerkelijk werker, Aster Barkmeijer! Ook ds Roel Bosch zal aanwezig zijn. 

  Welkom, ook voor de (stamppotten)maaltijd rond 17.45 uur ter afsluiting, wel graag opgave! Bij Dick Rijks, 030-692460,

  of email: dick.rijks@ziggo.nl of doe uw opgave in de collectezak. Een eigen vrije bijdrage van tussen de € 7,50 en €10,00 zal welkom zijn.

  Wilt u hulp bij vervoer, of juist helpen bij vervoer? Geef dat dan ook gerust door, met naam en adresgegevens natuurlijk.

  Namens de voorbereidingscommissie,  Marleen v.d. Berg en Dick Rijks.

   

   

 • De NoorderLichtgemeente heeft als kerkelijke werker in onze gemeente benoemd:

  Aster Barkmeijer-Dirksen, uit Bilthoven.

  Per 1 november begint ze. Ze zal vooral pastoraat gaan verzorgen, maar ook actief zijn in andere stukjes kerkenwerk. We heten haar welkom en hopen op een goede periode!

   

 • kopje koffie 2Ook deze zomer zijn er in juli en augustus iedere woensdag weer koffieochtenden in de NoorderLichtkerk. Kom langs om elkaar te ontmoeten, een beetje bij te kletsen of puur uit interesse. Vanaf 10.00 uur is iedereen van harte welkom en om 10.30 uur starten we met een activiteit of onderwerp.

   

  Op 14 augustus hebben we het met Deli Greydanus over spreekwoorden, wie kent ze niet. We gaan met elkaar op zoek naar wat we kennen en wie weet leren we van elkaar. Welkom en neem een oud spreekwoord mee!

 • De CJHR is een vereniging die subsidies ontvangt voor het jeugd- en jongerenwerk van onze kerk in Zeist. De centrale jeugdraad verdeelt die subsidies over de jeugdraden in de wijkgemeenten. Er ontstaat een vacature voor de ‘onbetaalbare’ functie van penningmeester.
  De penningmeester:
  • Zorgt voor een goede en correcte administratie
  • Zorgt voor betaling van subsidievoorschotten
  • Zorgt voor een financiële verantwoording door de jeugdraden
  • Produceert de jaarrekening
  • Vraagt subsidie aan bij de kerk en de gemeente Zeist
  • Is bestuurslid en praat dus mee over het beleid en de activiteiten
  Bij elkaar kost je dat zo’n 20 -30 uren per jaar. Wat krijg je terug?
  • Heel plezierige samenwerking met vrijwilligers voor jeugdwerk uit alle wijkgemeenten
  • Waardering voor je inzet
  • Onbetaalbaar: werken aan de basis van de protestantse gemeente in Zeist
  Meer info? Aanmelden? chjr@pkn-zeist.nl

 •  

  De wijkkerkenraad van het Noorderlicht nodigt de gemeenteleden uit om gehoord te worden over de aanstelling van een kerkelijk werker op 23 juni, aansluitend op de kerkdienst. Het voorstel is om een kerkelijk werker aan te stellen voor 50% voor een periode van 4 jaar. Het volledige voorstel is na de viering van 9 en 16 juni in de hal in de Shalomzaal, op het kerkelijk bureau (tijdens openingstijden) te zien en door te klikken op deze link.

  Jasper Witteveen, scriba.

   

 •  

  De laatste jaren heeft ons contact met de Hoeksteen, christelijke basisschool, een nieuwe vorm gevonden. Geen scholendienst meer op zondagmorgen, met een lage opkomst van kinderen en ouders, maar echte betrokkenheid. Kinderen komen in de kerk op doordeweekse middagen voor gesprek, spelletjes, om zich te oriënteren op wat een kerk is. En met Pasen houden we ’s morgens onder schooltijd een dienst in de kerk, voor de hele school. Dominee en leerkrachten bereiden samen voor. Bij deze dienst is iedereen welkom, ook gemeenteleden. Wel vroeg op! Op Witte donderdag, 18 april om 8.30 uur, direct aan het begin van de schooltijd bent u welkom.

   

 •  

  Vieringen in de stille week op 15,16 en 17 april om 19.30 uur in de kerkzaal van de NoorderLichtkerk.

  Onderweg, op weg naar Pasen. De laatste dagen van de 40-dagentijd hebben een ander karakter. Na Palmpasen zijn er drie dagen van inkeer. Op deze drie dagen zijn er in de Noorderlichtkerk al jaren eenvoudige vieringen. U bent van harte welkom!

  Als thema hebben we dit jaar gekozen voor 'dichter bij'. Maandagavond met Marleen van den Berg rond 'verlangend aangeraakt te worden', dinsdagavond Laura Reedijk vanuit 'wees hier aanwezig' en woensdagavond Henk Arendshorst 'wie is het dichtste bij?'. Deze thema's zijn gekozen vanuit de evangelieteksten en vormen de kern waaromheen een psalm en liederen zijn gekozen. Verhalen over mensen die dichter bij Jezus willen zijn, hem nodig hebben en zoeken naar zijn aanraking, zijn aanwezigheid, naar zijn nabijheid. Voorbereid door de groep voorgangers, samen met Sary van Biert, die ook een centrumstuk maakt als focuspunt. Voor iedereen die het fijn vindt deze dagen een klein uurtje met anderen te zijn, aandachtig op weg naar Pasen.  

   

 • Op donderdag 21 maart 2019 houdt de Noorderlichtgemeente haar gemeentemiddag. Iedere bezoeker van onze gemeente is (met een kennis, buur of vriendin of vriend) van harte welkom in de Shalomzaal, voor ontmoeting, gesprek en een maaltijd.

  Het jaarthema van de NoorderLichtgemeente is in de steigers. Rondom dit thema neemt ons medegemeentelid Rianne Strijker-van Asperen ons deze middag mee. 'Duurzaam Zeist'- en dan weer uitgewerkt naar duurzaam Noorderlicht én naar ieder persoonlijk. 

  U bent welkom vanaf 14:45 uur. Rond 15:15 uur begint het programma, er is een pauze. Om 17.00 uur een drankje en gesprek met wie u al wel of nog niet kent.

  Welkom, ook voor de maaltijd rond 17:30 uur ter afsluiting, wel graag opgave! Bij Dick Rijks, 030-6924601 of email: dick.rijks@ziggo.nl of collectezak. Opgeven kan tot en met zondag 17 maart 2019. Graag hierbij ook uw dieetwensen opgeven. Een eigen vrije bijdrage van tussen de € 7,50 en € 10,00 zal welkom zijn.

  Wilt u hulp bij vervoer, of juist helpen bij vervoer? Geef dat dan ook gerust door, met naam en adresgegevens natuurlijk.

  Namens de voorbereidingscommissie, Marleen v.d. Berg en Dick Rijks.

 • De kerkenraad nodigt gemeenteleden uit om op 15 mei weer samen te overleggen.

  De gemeenteontmoetingen in februari eindigden met enkele open vragen.

  De eerste: de kerkenraad beloofde verder te zoeken naar middelen om vervanging voor ds. Nienke van Andel te financieren.

  De tweede had met de financiën te maken: de kerkrentmeesters zullen graag nog verantwoording afleggen, nu niet over rekening en begroting, maar ook over de balans. Vooral over die van de wijkkas, maar ook van de Gereformeerde Kerk en Hervormde Gemeente Zeist.

  Graag nodigt de kerkenraad u uit om weer samen te komen en te delen in de bevindingen en te zien hoe het verder kan gaan. Opnieuw twee identieke ontmoetingen: om 10.00 uur, en om 20.00 uur. In de zondagsbrief en op de website komt nog wat meer informatie vooraf. Welkom! 

  Gemeente-ontmoeting!

  Afgelopen dinsdag, 5 februari, ontmoetten gemeenteleden van de NoorderLicht elkaar in de Shalomzaal. Wat een opkomst en betrokkenheid! ’s Middags zo’n dertig deelnemers, ’s avonds rond de vijftig. De ontvangst met koffie, thee, cake, prima verzorgd door Willy en haar team, zorgde voor een goede start. Nienke van Andel verzorgde de opening, met een boekje over Kees-van-vijf: ‘Een huis voor God’, geschreven door classispredikant Trinette Verhoeven. We werden er stil van. Beide bijeenkomsten hadden daarna wel een heel andere sfeer.

  Rond de kerkzaal heerste in de middag duidelijk enthousiasme. We zitten al een paar jaar te wachten, goed dat het nu wel overwogen gebeurt. Mooi, dat de ruimte weer wat meer een eenheid wordt, fijn die ruimte achterin. Goed als het paars verdwijnt. De ruimte voor de levensboom achterin wordt nu ook een mooie plaats. Er waren ook wel benieuwde vragen: past het allemaal, zonder dat muziekpodium, verliezen we geen huurders? Kunnen er écht niet meer banken uit? ’s Avonds kwamen er kritischer vragen: als we geld te kort komen voor pastoraat, kunnen we het niet zo laten als het is? Wat gaat er met het kruis gebeuren? Maar ook hier: wat kan het mooi worden zo! Over tien jaar is de samenstelling van de gemeente weer verder veranderd, het is belangrijk dat we oog hebben voor de ruimte die dan nodig is om dingen anders te doen. En goed als er een ploegje mensen is dat kijkt en luistert naar de specifieke wensen: toegankelijkheid, muziek, zitgemak, zicht op het beeld van de beamer.

  Over de toekomst, na het aflopen van het verband met ds. Nienke van Andel, 31 maart 2019, is ook uitgebreid gesproken. Eerst over de inhoud: voor de zondagse kerkdiensten is vervanging te vinden, maar voor de diversiteit, de inspiratie, impulsen is een duo voortrekkers wel heel waardevol! Ook voor pastoraat moeten we stellen dat 1.100 leden voor één predikant wel heel veel is. Dan de zakelijke kant: voor een halve aanstelling van een kerkelijk werker of predikant is tussen de € 30.000 en 45.000 per jaar nodig, en dat hebben we nu niet. De kerkrentmeesters konden wel vertellen dat er al een bodem ligt voor een mogelijk fonds om een parttime kerkelijk werker of dominee voor vijf jaar te betalen; misschien weten we meer als de opbrengst van de Actie Kerkbalans binnen is.

  In de middag kwamen ook andere vragen aan bod: wat jammer dat we zo onvolledig beeld krijgen van de balans van kerk en wijkkas, en dat vanuit zending en diaconie bij de actie kerkbalans geen toelichting komt. Een paar aanwezigen hadden dezelfde vraag aan Nienke: hoe gaat het met je, wat ga je doen na 31 maart? Warmte en belangstelling, dat beeld overheerst. En de noodzaak om verder te spreken, en toe te lichten wat de vragen zijn waar we als gemeente mee bezig zijn.

 •   Choral Evensong

 • Vier jaar was Nienke van Andel wijkpredikant van de NoorderLichtgemeente. Als wijkgemeente mogen we terugkijken op een heel goede en vruchtbare tijd.

  afscheid nvaHelaas komt er op 31 maart 2019 een eind aan deze verbintenis. Op deze dag willen we als gemeente afscheid van haar nemen.
  Ds. Nienke van Andel zal dan voorgaan in de dienst van Schrift en Tafel; daarna zal haar collega Roel Bosch haar losmaken van onze gemeente.

  Voor deze dienst en voor de daarop volgende bijeenkomst in de Shalomzaal nodigen we u van harte uit.
  De dienst begint om 10.00 uur, de bijeenkomst om 11.45 uur.

   

   

   

 •  

  bergwegkerk04Het exterieur van onze kerk staat in de steigers. Maar ook met het interieur zijn we bezig. We willen zorgvuldig kijken naar de kleuren die in de loop der jaren in de kerkzaal zijn toegepast. Een architect zal ons op dit punt adviseren. Daarbij streven we naar eenheid in vorm en kleur! Graag willen we dat vloerbedekking, kussens op de banken, lambrisering, meubilair en wanden bij elkaar passen.

  Met name tussen 1960 en 1980 onderging de kerkzaal vrij grote veranderingen. Om tot een goede kleurstelling te komen is de architect geïnteresseerd in zo veel mogelijk oude kleurenfoto’s uit die jaren, van (huwelijks)diensten, koren, bijeenkomsten, jubilea, vieringen, enzovoorts. Ook foto’s waar maar een klein stukje kerkinterieur op staat, kunnen waardevol zijn om zo met al die kleine stukjes een beter beeld te krijgen, kleur of zwart - wit.

  Als u foto’s hebt die van pas zouden kunnen komen, wilt u dan contact opnemen? Fijn als u beeldmateriaal zelf kunt inscannen. Als dat niet lukt, geen probleem, als u de foto wilt uitlenen, scan ik hem en ontvangt u de foto retour. Ik kan de foto’s ook bij u ophalen. Contact opnemen kan via 06 23 34 65 46, barthel4us@planet.nl, Spinozalaan 8.

   

 • steigers klnDe kerk gaat gewoon altijd door. Maar na de zomervakantie beginnen we met veel dingen opnieuw, of voor het eerst. Vandaar: startzondag! Een mooie manier om elkaar aan te steken met enthousiasme, en plannen te maken, of elkaar te groeten, en bij te praten. 

  Welkom op zondag 9 september, rond het thema van het jaar: 'In de steigers!' Er zijn er nog een paar bijgezet, zelfs, de laatste weken, rond het gebouw. 

  We vieren de kerkdienst, met de cantorij, met vrolijkheid én ernst, op zoek naar de hoogte en breedte en lengte en diepte van Gods wijsheid. En daarna gaan we verder. Met activiteiten, in gesprek, en rond de maaltijd treffen we elkaar. Opgave is niet nodig, er is genoeg voor iedereen. Rond 14.00 uur nemen we afscheid. 

 • Taal is een bijzonder instrument. Van lieve woorden tot scheldtirade, van uitdrukking van vertrouwen tot spreekbuis van pijn, taal is er goed voor. En dichters zijn daar dan weer extra goed in. We lezen in deze bijeenkomsten, en verwonderen ons. Begrijpen niet alles, maar leren en genieten van elkaars manier van lezen. Levensvragen, hoop, geloof en liefde, komen in het voorbijgaan langs.
  In onze maartbijeenkomst lezen we Pierre Kemp: 


  Het licht is rond
  Het licht is rond en rolt naar alle kanten
  de bergen op en af, de dalen door,
  de wezens in en uit en langs de planten
  stijgt het de bomen in en gaat het alles voor.
  Waarheen? Ik vraag dat niet, ik kom, ik ga,
  omdat mijn handen en mijn voeten,
  mijn ogen en mijn hart zo moeten
  en ik het licht nu eenmaal zo versta.


  Data: woensdagmorgens 27-3, 24-4, 22-5 - Tijd: 10.00-12.00 uur
  Plaats: Binnenbos, Hoogkanje 186hs
  Data: dinsdagavonden 26-3, 23-4, 21-5, Tijd: 20.00-22.00 uur
  Plaats: NoorderLichtkerk
  Opgave verplicht, max. 9 (dinsdag) resp. 13 deelnemers (woensdag) r.bosch@noorderlichtgemeente.nl

   

 • 40DaysOp woensdag 14 februari begint de 40dagentijd. Vastentijd, tijd van inkeer en bezinning. Verscheidene gemeenteleden bloggen in deze periode over wat hen bezighoudt. Niet moeilijk, wel serieus ;-) Wil jij iets doen in deze tijd naar Pasen? Blog zelf of lees mee. Abonneer je via 40dagentijd.org; like 40dagentijd op facebook of stuur een mailtje naar info@40dagentijd.org. Even bellen of appen? 0644 850 965 – Douwe

   

 •  

  2018c Playbackshow posterHelaas, we hebben het geprobeerd om de traditie van de playbackshow nieuw leven in te blazen. Er waren echter zo weinig aanmeldingen dat het dit jaar niet doorgaat.

  Volgend jaar doen we weer een nieuwe poging, je hebt nu een jaar de tijd om een leuke act te bedenken en in te studeren!

   

  Helen en Maarten.

 •  

  20180114 visserij lr*Collecte voor het Werelddiakonaat op 4 februari. Onheil onvrijheid en onrecht treft veel kinderen in Ghana. Rond het enorme Voltameer zijn extreem arme families gevoelig voor mooie verhalen over geld verdienen in de visserij. Tenminste 21.000 kinderen zijn zo, gescheiden van hun familie, de dupe van mensenhandel en slavernij. Kerk in Actie helpt verandering te brengen. Slaafgemaakte kinderen worden gered, krijgen psychosociale hulp en scholing. De armoede van hun families wordt bestreden en bij arme gezinnen wordt aan bewustwording gewerkt. Bij de overheid wordt aangedrongen op handhaving van de rechten van kinderen. Geef voor de inzet voor heil, vrijheid en recht. Met onze bijdrage en aandacht kan dit belangrijke werk doorgaan - totdat het niet meer nodig is.

   

 • Graag bieden we nu 2 x per maand Jongerendienst aan. Zit je in groep 8 van de basisschool of op het voortgezet onderwijs, welkom! We starten om 10.00 uur in het Jeugdhonk (rechts achter de kerk) en stoppen rond 10.45 uur. Dan gaan we samen met de kinderdienst de kerkzaal in om de zegen mee te krijgen. We sluiten aan op het thema van de zondag, maar spelen ook in op wat jou bezighoudt. Er is ruimte voor geloof en de Bijbel, maar net zo goed voor ontmoeting, gesprek, film, muziek en spel. Kortom, een leuke manier om met het geloof bezig te zijn en leeftijdsgenoten beter te leren kennen. Via WhatsApp/e-mail ontvang je tijdig informatie. Aanmelden via jnd@noorderlichtgemeente.nl of Helen van Mourik 06-37302680.
  Op 11 februari gaan we weer met een groepje jongeren op Sterrenberg/Abrona helpen de bewoners naar hun kerkdienst in het Lichtpunt te brengen. We maken ook zelf de dienst mee. Mooi om zien hoe dankbaar de bewoners hiervoor zijn! Wilt u als gemeentelid ook eens meegaan? Fijn! Opgeven bij derk.inge.enserink@gmail.com of 06-36584985. Vertrek om 9.45 uur vanaf het Jeugdhonk, de dienst begint om 10.30 uur.
  Op 25 februari starten we om 10.00 uur in het Jeugdhonk.
  Team Jongerendienst, Daniël, Heidi, Nathalie, Efrim, Inge, Helga en Helen

 •  

  Zonnelied2

  Zusterlief, broederlief! [ expositie ]

  Het was winter in de kerk, het jaar 1209. De paus in Rome had nachtmerries van een instortende
  kathedraal. Toen verscheen in zijn droom een eenvoudige man in bruine pij, die in zijn eentje de kerk weer rechtzette. De volgende morgen stond Franciscus op de stoep, koord met knopen bij wijze van ceintuur om zijn pij geslagen. Hij wilde iets nieuws beginnen: een gemeenschap stichten van mannen die zich bekommerden om het evangelie, en net als Jezus klaar stonden om armen en zieken te helpen. Zelf hadden ze niets nodig behalve armoede – dan hadden ze de handen vrij.
  Zo begon, volgens het mooie verhaal, de beweging van Franciscus van Assisi. Een lente brak aan. Deze rijke koopsmanszoon liet alles achter zich om alles te winnen. Hij liep op blote voeten door het gras, genoot van de bloemen, en preekte tegen de mensen. En toen hij zich eens moeilijk verstaanbaar kon maken omdat de vogels te hard kwetterden, richtte hij zich in zijn preek tot hen. Ze zwegen en luisterden aandachtig.

 •  

  Op zaterdag 10 februari is er een informatieve en inspirerende middag over ‘de dementievriendelijke kerk’. Bedoeld voor iedereen die wel eens op bezoek gaat of in contact komt met mensen met dementie, voor mantelzorgers, voor mensen met dementie zelf en voor wie die meer wil weten over deze ziekte. Vanaf 14.00 uur ontvangst met koffie/thee en iets lekkers. Om 14.30 uur welkom , hierna inleiding door ds. Annemarie Roding-Schilt, auteur van ‘De dementievriendelijke kerk’. Zij spreekt over: Dementievriendelijke kerk: wat, waarom en hoe? Na de pauze is er keuze uit 3 workshops: a. ‘Pastoraat bij mensen met dementie’, door Annemarie Roding-Schilt, b. ‘Muziek als communicatie’, door Hannina Boers, gemeentelid en muziektherapeut c. ‘Alzheimer, de kerk en ik’, door een ervaringsdeskundige. Afsluiting 16.30 uur. Na afloop is er tijd om na te praten en eventueel het boek van Annemarie Roding te kopen. Aanmelden is niet nodig, wees welkom!

   

 • In de kerstnachtviering zijn door Fred Manschot enkele mooie foto's gemaakt. U kunt deze foto's bekijken door hier te klikken.

 • Vorig jaar verblijdden we ruim 200 80-plussers van de NoorderLichtgemeente met een warme kerstgroet. Als teken van verbondenheid. Graag vragen we uw/jouw hulp om dat dit jaar weer te doen. Nog geen ervaring met het rondbrengen van kerstgroeten? Dan is dit een nieuwe kans! We zijn ieder jaar weer blij met de hulp van trouwe contactpersonen maar we vragen dus ook overige gemeenteleden mee te helpen. De kerstgroeten kunnen in de Noorderlichtkerk opgehaald worden op:
  • zaterdagochtend 16 december tussen 11.00 en 12.00 uur • zondagochtend 17 december na de viering. Voor opgave, vragen of overleg over een ander moment om de kerstgroeten op te halen 06-51808978 renske.duim@gmail.com)
  Laten we er samen een mooie kerstgroetenactie van maken!

 • Collecte: ‘Geef hoop aan een kind op de vlucht’. Miljoenen kinderen zijn op de vlucht door oorlog, geweld of honger. Juist in de kerstperiode een schrijnend beeld. Kinderen die zichzelf moeten redden. Soms moederziel alleen. Soms nooit vrede gekend. Daarom komt de kerk in actie en wil vluchtelingenkinderen hoop bieden, zodat vrede dichterbij komt. Elke zondag staat er een andere plaats centraal. Eerste Advent: Stichting de Vrolijkheid voor kinderen in asielzoekerscentra. Tweede Advent: vluchtelingenkampen op Lesbos. Derde advent: psychologische hulp gegeven door kerken in Libanon. Vierde Advent en Kerst: bijlessen in Syrië. Mooie projecten om deze kinderen een toekomst te kunnen geven. Lees meer op www.kerkinactie.nl/projecten/geef-hoop-aan-een-kind-op-de-vlucht Steun dit werk tijdens de derde collecte, de Protestant’app of via NL89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie te Utrecht, o.v.v. projectnr. K00059. Hartelijk dank.

   

 • Misschien hebt u in de laatste OPGANG de aankondiging gelezen tot het kennen en horen van de wijkgemeenten binnen de PKN Zeist? 

  De aankondiging betreft het voorgenomen besluit tot vereniging van de Nederlandse Hervormde Gemeente van Zeist, de Gereformeerde Kerk van Zeist en de Evangelisch - Lutherse gemeente te Zeist. Kortweg het vormen van een Protestante Gemeente Zeist.
  Na de kennisname van de concepten van de documenten ten behoeve van de vereniging en de daaropvolgende informatieavond voor de kerkenraadsleden van de huidige wijkgemeenten op 23 maart j.l., kon de procedure voor de vereniging worden voortgezet. 
  Het volgende moment van besluitvorming was op 3 april. De Algemene Kerkenraden hebben toen de stukken definitief vastgesteld en doorgezonden ter toetsing door het Breed Moderamen van de Classicale Vergadering (BMCV) op zijn vergadering van afgelopen dinsdag, 9 mei j.l. en door het Regionaal College voor behandeling van de Beheerszaken (RCBB). Bericht van medewerking en goedkeuring van het BMCV is inmiddels ontvangen. 

 • Lintje KarienAls NoorderLichtgemeente feliciteren we Karien de Haas met haar koninklijke onderscheiding! Ze kreeg die voor vele jaren (25+) vrijwilligerswerk in kerk en samenleving. Schoolbibliotheek en scouting, jeugdwerk in Hervormd en Gereformeerd Zeist en scribaat, ouderlingschap en coördinatie van van alles en nog wat. Maar ook de vele beroepingscommissies waar ze in zat, en haar taken in de Algemene Kerkenraden mochten er zijn. Ook de manier waarop ze met de Thomasgemeente op zoek is gegaan naar de weg van samengaan met de NoorderLicht werd door burgemeester Janssen genoemd. We zijn er blij mee dat we haar in ons midden hebben!

 • Op dinsdagavond 2 mei zal ds. Fia Oomen met ons in gesprek gaan als vervolg op de gemeenschappelijk avond van alle wijkgemeenten rondom voltooid leven (30 maart j.l.). Deze avond is open voor alle belangstellenden; ambtsdragers en bezoekmedewerkers zijn hiervoor ook persoonlijk uitgenodigd. Ook wie er op 30 maart niet bij was, kan hier aansluiten. Er is veel gezegd, geschreven en gezwegen over wat men voltooid leven noemt. Maar wat als je bij iemand op bezoek komt die het benoemt: ik wil niet meer. Wat doet dat met jezelf, hoe zou je kunnen of willen reageren? Dat is de invalshoek van deze avond, in de NoorderLichtkerk, van 19.45 (koffie vanaf 19.30) tot 21.30 uur. Vragen en meer informatie bij ds. Nienke van Andel.

 • Ieder jaar verheugen we ons op een groeiende belangstelling voor de vespers in de Stille week. Drie ingetogen vespers om naar uit te kijken, aan het begin van de Stille Week met als thema: Onderweg.
  Vanuit de rust en met aandacht, zingend en mediterend onderweg naar Pasen. We bezinnen ons op een selectie uit de Psalmen en het Nieuwe Testament. Met elkaar staan we stil bij wat ons draagt, geneest en gaande houdt.
  De vespers vinden plaats op maandag 10, dinsdag 11 en woensdag 12 april vanaf 19.30u. in de Noorderlichtkerk aan de Bergweg 92b in Zeist.
  En iedereen is van harte welkom. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door Daniël Claas. De voorgangers zullen zijn: Marleen van den Berg, Laura Reedijk en George Jacobsz.
  Sary van Biert is de coördinator van deze vespers en eveneens verantwoordelijk voor het bijpassend liturgisch bloemstuk.

  U kunt de liturgie voor deze vespers hier downloaden.

 • De tijd tussen Pasen en Pinksteren (‘paastijd’) is een periode om te zoeken naar verdieping van je geloof, bijvoorbeeld de vraag ‘wat betekent Pasen (voor mij)?’. De landelijke raad van kerken publiceerde onlangs een mooi boekje met ruim 20 ‘paaspreken’, uit allerlei kerkgenootschappen. Dit boekje vormt het uitgangspunt voor een verdiepingskring op de donderdagen tussen Pasen en Pinksteren. Deze kring is bedoeld voor gemeenteleden die in gesprek, aan de hand van de preken maar ook van muziek en beeld, willen ontdekken wat het betekent om vanuit Pasen in het leven/geloof te staan. Vorig jaar bleek dat deze kring ook een manier was voor mensen van verschillende generaties om met elkaar in contact te komen. Dus denk niet: ik ben daar vast te jong/oud voor! De kring gaat door bij minstens vier aanmeldingen, opgave bij ds. Nienke van Andel. Data: 20 april, 4, 11 en 18 mei, 1 juni. Steeds van 19.45-21.30 (4 mei vanaf 20.15).

 • Ieder jaar komt een nieuwe Infogids uit. Die geeft een mooi beeld van onze gemeente, met tekst en foto's. Gemeenteleden krijgen hem thuis. We geven hem ook graag mee aan mensen die bij onze gemeente willen horen. Maar er zijn ook momenten dat we hem toch eigenlijk iets te veel privé vinden. Die meer dan honderd namen, telefoonnummers, e-mailadressen, willen we die wel zo delen? Bovendien, veel data zijn halverwege het jaar voorbij. Daarom verzorgde de PR-commissie een Welkomgids. Data en persoonlijke gegevens ontbreken, maar het beeld van de gemeente blijft helder, ook voor een komend seizoen. In 24 pagina's is het een mooi verhaal geworden. Met dank aan Anneke van Staveren en Fred Manschot!
  De boekjes liggen in de hal van de kerk, neem ze gerust mee voor iemand die interesse heeft.

 • De kerkenraad nodigt alle gemeenteleden uit voor een gemeente-overleg, dinsdag 5 februari.

  Twee keer volgen we een identiek programma: eerst praten we u bij rond de kerkzaal en de plannen en wensen daaromtrent,

  daarna gaan we in gesprek over hoe het verder moet, nu de aanstelling van ds. Nienke van Andel per 31 maart ten einde loopt. Welke ideeën en wensen zijn er, vanuit de gemeente, welke mogelijkheden onderzoekt te kerkenraad? Wat is belangrijk? Denk aan eredienst, pastoraat, de opbouw van de gemeente, de ondersteuning van groepen en kringen? En ook: wat is er financieel gezien mogelijk? Kortom, hoe gaan we verder na 31 maart? 

  Tijden: middag: 15.00-16.30 uur, avond: 20.00-21.30 uur.

 • Als u een verjaardag heeft of een andere feestelijk gebeurtenis waarbij een cake lekker zou smaken neemt u contact op met Karin Bout en die vraagt iemand uit onze pool van bakkers om een cake te bakken.
  U kunt uw bestelling opgeven bij Karin Bout karinbt7@gmail.com .
  Wilma Seinen namens de Moldavie-commissie

 • Op 1 maart, aswoensdag, begint de veertigdagentijd. U kunt vanaf 26 februari na de dienst een boekje bij mij kopen voor 4,25. De titel van het boekje is: Sterk en dapper. Het is een boekje voor verdieping van de veertigdagentijd en het heeft voor elke dag een tekst of een gebed met mooie illustraties. Ook mooi om cadeau aan iemand te geven.
  Huispaaskaarsen zijn ook weer te bestellen via de lijst op het prikbord in de hal van de kerk. U betaalt pas bij aflevering van de kaarsen. U kunt ze bestellen tot en met 12 maart.

 • Op zondag 19 februari trekken we het bos weer in. Resten van de winter, beginnetjes van het voorjaar. Echt een dag om het Zeisterbos in te gaan. Samen lopen is samen in gesprek zijn of zwijgen, kijken en luisteren. Wie weet zit de keep er nog, en roffelt de bonte specht. In elk geval liggen de herten nog net zo mooi als op de Wereldtentoonstelling van 1851. We vertrekken op de fiets om 12:15 uur uit de kerk (iets later vanwege de Moladavië presentatie) of treffen elkaar bij de manenschapen aan de Jagersingel. Heeft u nog een sterk verhaal voor onderweg?

 • Graag nodigen we gemeenteleden uit voor twee gemeente-ontmoetingen, met identiek programma. 6 Maart, ’s middags om 15.30, en ’s avonds om 20.00 uur.
  Met de komst van de Thomasgemeente naar de NoorderLicht is de vraag nog urgenter geworden: in en om het gebouw is nog wel wat te verbeteren! Welke sterke kanten van het gebouw komen onvoldoende uit de verf? Welke vragen stelt het vele gebruik ook door de week? Welke problemen roepen om een oplossing? Hoe kunnen we gemeente zijn, en ook door de week gastvrij zijn? Een bijzonder rapport van twee architecten heeft ons geholpen om plannen te maken. Die plannen zijn niet af, maar wel zó rijp dat we ze graag met de hele gemeente bespreken.
  Daarnaast hebbende algemene kerkenraden, de Colleges van Kerkrentmeesters en de Colleges van Diakenen van Hervormd, Gereformeerd en Luthers Zeist de plannen klaar voor de fusie. Graag lichten we u als gemeente in, we ‘kennen en horen’ u, over deze plannen. Welkom, in de Shalomzaal.
  Een schatting van onze planning:
  15.15 / 19.45 uur welkom, koffie, thee
  15.30 / 20.00 uur opening; over de eenwording van Protestants Zeist
  15.55 / 20.25 uur introductie: de plannen voor het gebouw en omgeving
  16.15 / 20.45 uur rondje koffie, thee
  16.25 / 20.55 uur we hervatten informatie en gedachtewisseling over gebouw
  16.50 / 21.30 uur afronden
  17.00 / 21.45 uur sluiting, gelegenheid nog na te praten
  Vanaf donderdagavond, gelijk met de zondagsbrief, zal meer informatie over de plannen beschikbaar zijn; u krijgt het automatisch per email als u abonnee bent van de nieuwbrief.
  (Bent u dat nog niet? Rechtsboven op deze pagina bent u in een paar klikken gratis een nieuwsbrief rijker.)
  Op zondag zal de informatie ook in de kerk klaar liggen.

 • In het Hervormingsjaar lazen we iedere zondag volgens het oude Lutherse leesrooster. Dat rooster liep van de derde zondag voor de Veertigdagentijd 2017, tot dezelfde zondag 2018. Dat betekent dat we er op 14 januari voor het laatst mee bezig zijn. 
  Het bracht ons op wat onbekende plaatsen van de Bijbel! Drie keer was er een lezing uit de Deuetrokanonieke boeken, het laatst op Nieuwjaarsmorgen, met de brief van Baruch. In de 100 dagen rond Pasen namen we ook de gewoonte over om te staan bij de lezing uit het evangelie. Niet omdat dat belangrijker is dan andere delen van de bijbel, maar omdat het evangelie staat voor Jezus Christus de Heer. En als Hij binnenkomt blijf je toch niet zitten? 
  En nog zoiets: in de Paaswake klonk het evangelie ook als gezongen tekst. Oók zo’n oude gewoonte. Die had natuurlijk tegelijk wel te maken met de tijd van voor de geluidsversterking: Wie zingt kan de tekst beter de ruimte in ‘projecteren’. Zo mag er wel wat te beleven zijn, in de kerk! Met het woord in het midden.

  Al met al een bijzondere ervaring, waar we misschien nog eens op terugkomen, voor een bepaalde periode in het jaar. Als u dingen zijn opgevallen waar u nog eens over wilt spreken, neem dan gerust contact op met de predikanten!

 • De Ionavieringen komen terug! Een eerste bericht daarover op Facebook riep al veel instemming op, we weten dat we het niet voor niets doen. Dit seizoen pakken we het wat anders aan: twee vieringen die om 16.00 uur beginnen. De eerste keer, 12 februari, zal gaan over ‘Laudat0 si’, de lange brief van Paus Franciscus waarin hij oproept de aarde trouw te zijn en zorgvuldig te zijn met schepping, met milieu. Eduard Groen, Rianne van Asperen en Marleen v.d.Berg bereiden het voor.
  De tweede keer, 21 mei, zal gaan over Pelgrimage, kernbegrip van Keltische spiritualiteit. Hester Brederoo-Reitsma en Roel Bosch bereiden voor.

 • Voor nieuwe gemeenteleden in Kerckebosch-Oost organiseren Karien de Haas, Rianne van Asperen en Roel Bosch een kennismakingsborrel. Welkom, op zaterdag 14 januari, in het Binnenbos, Hoogkanje 186, vanaf 16.30 uur. Vooraf, 15.00 uur, een wandeling onder leiding van Roel Bosch door een stukje Heidestein. Welkom!

 • We lezen weer een paar mooie bladzijden uit het spannende boek van Daniel Wiman, ‘Mijn heldere afgrond’. Interesse? Meld je dan even bij ds. Roel Bosch. Aanvang 9.30 uur, in de Opkamer van de kerk. Graag opgeven, bij Roel Bosch. 9.30-11.45 uur.

 • Elke week vieren we een avondgebed,op dinsdag 19.30 uur in de consistorie. Alleen, in de gebedsweek voor de eenheid van christenen, voegen we ons in de rij gebeden door Zeist heen. Dán is ons gebed op maandag 16-1, om 19.00 uur, in kerkzaal of Shalomzaal.

 • Op 4 oktober is weer de eerste Maaltijd op Dinsdag van het seizoen. Aanmelden via maaltijd@noorderlichtgemeente.nl.

  Kijk voor meer informatie in de nieuwe Infogids (pagina 20).

 • Ook in de zomerperiode van 2018 willen wij weer een verrassend en gevarieerd programma aanbieden op de woensdagochtend. Met elkaar in gesprek raken, een fotopresentatie van een gemeentelid, knutselen of het behandelen van een onderwerp; het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Afgelopen jaren hadden we een mooi programma, maar voor vernieuwing en variatie zijn alle suggesties en inbreng van gemeenteleden van harte welkom. Heeft u/heb je dus bepaalde 'kennis of kunde' in huis die u/je wilt delen op een woensdagochtend in de zomer? Geef het dan door of spreek een van ons aan. Ook als u/je het niet helemaal zeker weet, dan kijken we samen wat er mogelijk is. We kijken uit naar alle suggesties en heten u/je alvast van harte welkom!
  Data: alle woensdagochtenden in juli en augustus, te beginnen op 4 juli.

  Carla Valstar-Steendam
  Maarten Kluin, tel. 06 3395 7281 of
  zomer@noorderlichtgemeente.nl

 • Een jaar lang verdiepen van je geloof. Met vragen als: wat is geloof eigenlijk, heb ik God nodig (en heeft God mij nodig), hoe kan ik bidden, wat bezielt mij, wat betekenen de woorden van het Onze Vader en de apostolische geloofsbelijdenis.
  We werken toe naar een dienst waarin je in het openbaar geloofsbelijdenis doet (en je, als dat nog niet gebeurd is, gedoopt wordt). Maar ook als je uiteindelijk geen belijdenis doet, ben je welkom om mee te draaien in deze groep. Avonden, frequentie en invulling stellen we in overleg vast. Meld je aan bij ds. Nienke van Andel als je mee wilt doen.

 • Na de dienst gaan we door met het thema ‘Deel je leven’, met ieder die wil blijven. Bij de koffie hoort u meer over de gemeentereis naar Moldavië. Hierna gaan we in groepen uiteen om het thema verder uit te werken. Voor de kinderen is een apart programma.
  We rekenen, een beetje als vorige jaren, op ruim 100 die nog blijven voor de maaltijd, maar u weet: waar gedeeld wordt is altijd genoeg. We doen het dit keer heel anders dan vorige jaren – laat u verrassen door het voorbereidingsteam: Wim Faas, Henny Rijerse, Deli Greydanus, Roel Bosch.
  Tot slot is er een korte vesper in de kerkzaal, einde zo rond 14.00 uur..

 • KoffiepakkenIn de zomer stopt er veel tijdelijk, maar bloeien er ook initiatieven op om vorm te geven aan het samen gemeente zijn. Zo bieden wij u op de woensdagen in de zomervakantie graag weer de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te raken.
  De woensdagochtenden zijn van 6 juli t/m 31 augustus. Om 10.00 uur staat de koffie klaar, om 10.30 uur starten we met het programma. Het is verrassend gemeenteleden te leren kennen aan de hand van een thema, ondanks dat u elkaar wellicht al heel lang kent van gezicht of elkaar spreekt in het voorbijgaan of bij het koffiedrinken.
  Een overzicht:

   

  Op 31 augustus kijken we naar 'de taal van je hart' met Nienke van Andel.

  Voor alle ochtenden is iedereen van harte welkom!
  Wilt u graag komen, maar heeft u vervoer nodig, bel dan gerust even: tel. 06-3395 7281.

 • Ds. Nienke van Andel opende de bijeenkomst met een gebed en gezongen vredesgroet. Doel van de avond is een aanzet te geven voor een nieuw beleidsplan voor de komende 5 jaar. Gemeenteadviseur Jack de Koster leidde het gesprek en liet ons globaal kennismaken met de PKN-visienota 2025 Waar een woord is, is een weg. Algemene teneur: Back to basics, het wordt gemakkelijker voor de (wijk)gemeenten binnen de organisatie om zelfstandiger te opereren, en hun eigen weg te zoeken. Dat kan ook samenwerkingsverbanden met andere kerkgenootschappen zijn. Alleen redden we het niet. Echter, krimp moet niet leiden tot kramp! En daar moet beleid op gemaakt worden.

 • De -40+ kring is in mei voor het laatst bij elkaar gekomen voor een gespreksavond. Binnenkort volgt nog een etentje waarmee we dit seizoen afsluiten en vooruitkijken naar volgend jaar. Vanaf september zijn we bezig geweest met het thema ‘levenslied’. Steeds kozen we een thema dat aansloot bij de tijd van het liturgisch jaar: in de herfsttijd spraken we over verlies, rond dankdag over oogsten, in de advent over verwachten, etc. We deelden ervaringen uit ons eigen leven en werkten ook aan een persoonlijk ‘levenslied’, waaraan steeds een nieuw couplet werd toegevoegd. Met elkaar hebben we indringende en vrolijke avonden gehad waarin geloof, twijfel, zoeken en gevonden worden aan bod kwamen, maar ook de gewone alledaagse dingen van het leven. In de loop van het jaar zijn er twee nieuwe leden bij de groep gekomen en dat gaf een mooie stimulans aan de hele groep. Wie weet volgen er volgend jaar nog meer…? De liederen die gemaakt zijn, zijn persoonlijk en privé. Maar om een indruk te geven, deel ik graag mijn eigen couplet dat ik rond Pinksteren schreef bij het thema ‘bezieling’. We hadden die avond gesproken over de vruchten van de geest: zijn dat alleen maar zachte krachten, of kan boosheid, wanneer het tot verduidelijking in een relatie leidt, soms ook van de Geest komen?

  De Geest die mij vindt in boosheid en angst: is dat ook de Geest die uitdaagt en zendt, die stuurt en bezielt, die mensen verbindt, die zomaar laat zijn God in een mens – is zij ook de kracht waarmee ik mij wapen om niet altijd maar zachtmoedig te zijn?

 • the thinkerWat voor kringen en groepen, series en avonden zullen we volgend jaar als gemeente op ons programma zetten? Waar hebben we behoefte aan, wat kan ons verrijken en bijdragen aan ons groeien in geloof en onderlinge ontmoeting? Dat zijn de vragen waarmee we beginnen als het gaat om het programma voor het nieuwe seizoen. Een taak die tot nog toe met name bij de predikanten ligt. Graag vragen we daarbij de inbreng vanuit de gemeente. Wie wil daarover met ons meedenken, in een commissie die je met een deftig woord ‘vorming en toerusting’ zou kunnen noemen? Spreek een van de predikanten aan of stuur een mailtje. In juni hebben we de eerste contacten.

 • Dinsdag 17 mei is er weer een gemeenteavond. Op deze avond willen we graag het visierapport Kerk 2025 van de PKN onder uw aandacht brengen. Verder willen we iets vertellen over een nieuw beleidsplan voor onze NoorderLichtgemeente.
  Een programma vindt u hieronder.
  (19.30 avondgebed, consistorie of kerkzaal),
  19.45-20.00 koffie, thee in de hal
  20.00 uur opening, en korte toelichting, door ds. Nienke van Andel
  20.15 uur korte toelichting op het beleid van de Protestantse Kerk Nederland landelijk, 'back to basics', door Jack de Koster, gemeente-adviseur.
  Direct daarna gaan we door naar het beleid van de NoorderLichtgemeente: wat is voor ons in ons gemeente-zijn de komende jaren belangrijk!
  Ondertussen een pauze. Heeft u een vraag voor de rondvraag? Dan graag in de pauze bij voorzitter Henk Ruiter indienen.
  21.15 uur toelichting op een aantal punten:
  onder andere de collecte-app, Jan Willem,
  kerkomroep, Jan Willem
  rondvraag, Henk, met kans vragen te delegeren aan wie er het meeste van weet
  21.30 uur sluiting, ds. Roel Bosch.

 • Komende weken staat er in het kader van VONK! veel inspiratie op het programma van de NoorderLichtkerk. Van harte welkom!

   

  Woensdag 18 mei, 20.00 uur Een bijzondere avond met Jan Piet Barthel. 'Verhalen & relikwieën': over vondsten in de kerkruimten, over kerkmensen.

   

  Vrijdag 20 mei, 20.00 uur Avondworkshop ‘Kunst in klank’. Samen kunst kijken en muziek maken met pianiste en pianodocente Thera Klaassen.

   

  Zaterdag 21 mei De NoorderLichtkerk opent vanaf 10.00 uur haar deuren. Er kan een bezoek gebracht worden aan de expositie en installatie (zie hieronder). Vanaf 13.00 uur worden er tevens diverse workshops aangeboden: bibliodrama, zelf dichten en schrijven, lectio divina (beeldend lezen), een klankworkshop, een workshop ‘kleurentaal’ en een doorlopend kinderprogramma. Genoeg te ervaren. De dag wordt om 17.00 uur afgesloten met een open viering in de kerkzaal, waarin ook gedeeld zal worden wat in de loop van de dag in de workshops is ontstaan.

  Tot zondag 29 mei is er de expositie 'Inspiratie’ in de Shalomzaal: een grote verscheidenheid van kunstwerken, gemaakt door gemeenteleden. Kom kijken en ontdek een ander gezicht van deze kerk. Tevens is er in de kerkzaal de installatie ‘In het begin was er... een vonk...en ik...’ door Marleen B. Berg. Tot slot is er t/m zaterdag 21 mei een grote expositie in de kerkzaal van Verpleeghuis de Wijngaard.

   

  Voor meer informatie kunt u terecht in de hal van de NoorderLichtkerk of bij Marleen B. Berg of Maarten Kluin.

 • pinksteren 2016

  Foto's van het afscheid van de Basiscatechese 2016 tijdens de Pinksterdienst.
  Bekijk ze hier

 • VonkKerkenKunst plusfacebook

   

  Tussen 5 en 22 mei is het feest, Vonk! De Raad van Kerken in Zeist bestaat 50 jaar, en dat willen we weten. Lezingen, workshops, exposities - in heel Zeist is van alles te doen. De Noorderlichtgemeente doet mee met lezingen, workshops, exposities - u kunt er over lezen in de agenda in een kleurige map die u ook hier in de kerk kunt meenemen.

  Ook de kerkzaal doet mee, en heeft uw hulp nodig. Al vele jaren luisteren mensen naar woorden uit de Bijbel, er wordt gebeden, gezongen, gehuild en gelachen. Stenen en hout in deze kerk zouden heel wat kunnen vertellen. Dat wil ik op mijn manier zichtbaar gaan maken in de maand mei. Daar heb ik ook uw hulp bij nodig. Want ik vind het zo mooi als een heleboel stukjes van verhalen worden gedeeld, alsof de muren echt kunnen praten. U hebt vast wel eens in de kerk gezeten dat een bepaald woord u raakte, dat u daardoor opeens begreep wat u anders wilde doen, of dat het u juist troostte op een manier die was alsof God even naast u stond. Of dat u terwijl u een lied zong voelde dat u niet alleen was. Of...
  dat soort verhalen zoek ik. Zou u dat op willen schrijven? Zou u dat waarvoor u misschien geen woorden kunt vinden duidelijker willen maken met kleur, of een tekening, of iets wat u weer ergens anders uitscheurt? Kijk maar eens rond, er hangt al wat. Niet te groot, niet te zwaar, want dan kan het niet goed hangen. Gewoon A4 of ongeveer die maat. Het hoeft niet van een afstand te lezen te zijn, iedereen kan er langs lopen om te lezen.
  U mag ook een paar ervaringen delen, dat maakt niet uit. U kunt het aan mij geven of aan de balie afgeven voor mij. U kunt het in een envelop doen met 'Marleen B. Berg, voor de kerkzaal' er op en dan is het duidelijk genoeg.
  Ik hoop op veel reacties, alvast hartelijk dank! Marleen B. Berg.


 • imagesOok dit jaar willen we iedereen die vrijwilliger is, vrijwilliger geweest is of van plan is dat ooit te worden, bedanken met een leuke middag/avond. Dit willen we doen op zaterdag 28 mei 2016.

  Vanaf 17.00u is iedereen welkom. De BBQ begint om 18.00u en de avond eindigt uiterlijk 22.30u
  Na de BBQ is er gelegenheid voor You got talent.

  Het idee achter You got talent is dat iedereen, jong of oud, die iets wil delen met de gemeente hiervoor de gelegenheid krijgt. Dit kan zang/dans/playbacken/muziek zijn maar ook een expositie van wat je gemaakt hebt bijv. handwerken/foto’s. Alles is mogelijk en je kunt dit alleen of met meerdere personen doen.

  Je kunt je opgeven via een mail naar derk.enserink@gmail.com Geef aan wat je wilt doen, hoe lang het duurt en wat je daarvoor nodig hebt. We zijn heel benieuwd naar het talent in onze gemeente!

  Ook voor het eten kun je je via bovenstaand emailadres opgeven onder vermelding van hoeveel personen en eventuele dieetwensen.

  Graag uiterlijk 21 mei aanmelden

  Voor de mensen zonder email komt er een intekenlijst in de hal van de kerk te hangen.

  Karien en Derk

 • Tijdens de WIJsdienst van afgelopen zondag werd onderstaand gedicht voorgelezen. Veel mensen vroegen of het gedicht op de website geplaatst kon worden. 

   

  God

   

  zou er een god zijn
  en als er een is
  waar is hij dan van
  van water of van glas
  van zilver of van goud
  is god doorzichtig
  en als hij in de spiegel kijkt
  wat ziet jij dan
  een kind een vrouw een man

  kan god mij helpen
  als ik iets moeilijks doe
  maar hoe weet god dan hoe
  lijkt hij op een mens
  is god gemaakt van lucht
  of
  is god gemaakt van wens

  Tekst: Hans en Monique Hagen

 • Elke dinsdagavond is er een eenvoudige vesper (avondgebed) in de consistorie. Bij toerbeurt gaan gemeenteleden hieerin voor, volgens een vaste orde van dienst. Eenvoudig en a cappella zingen hoort er bij, stilte, bijbellezing, gebed. Wees welkom! 19.30 uur-20.00 uur. Op 28 juni is het laatste avondgebed voor de zomerpauze.

 • ‘De kerk is een veldhospitaal, waar gewonde mensen een luisterend oor, begrip, vergeving en liefde ontvangen.’ En: ‘Barmhartigheid is de identiteitskaart van God’. Zomaar twee uitspraken van Paus Franciscus die tot nadenken aanzetten: o ja, is dat zo? Sluit dat aan bij mijn geloof, wat kunnen wij hiermee, wat denk jij ervan?
  De periode tussen Pasen en Pinksteren leent er zich goed voor om met een groep in gebed en gesprek op weg te gaan. Dit jaar dus aan de hand van het boekje dat verscheen in het kader van het jaar van de barmhartigheid: De naam van God is genade. Wie doet er mee? Donderdagen tussen Pasen en Pinksteren (m.u.v. Hemelvaart), om 20.00 uur in de kerk, te beginnen dus op 31 maart. Aanmelden via n.vanandel@noorderlichtgemeente.nl graag uiterlijk 28 maart (2e paasdag).

 • Drie ingetogen vespers aan het begin van de Stille Week, met als thema: Zoals ik ben.Zingend en mediterend op weg naar Pasen staan we stil bij wat ons raakt en bezielt. We bezinnen ons op de relatie tot onszelf, de naaste en God in ons leven. Open je voor de stilte, zing en luister naar de woorden uit de psalmen en het nieuwe testament.

  De voorgangers zijn Marleen van de Berg, Henny Rijerse en George Jacobsz. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door Wim Faas.

  De vespers vinden plaats op 21, 23 en 23 maart en beginnen om 19.30 uur.

  Iedereen is van harte welkom!

 • 40dagenDe 40dagentijd duurt tot het Paasfeest. Vanouds wordt deze periode gebruikt om sober te leven en na te denken over geloof en jezelf. Vanuit de NoorderLichtgemeente starten wewww.40dagentijd.org, waar jongeren bloggen over thema's die hen bezig houden en die passen in de tijd tot Pasen.

  Jij bent uitgenodigd om dat blog te volgen en mee te doen. Dat kan door commentaar te geven, in actie te komen of door zelf een stukje te schrijven. Wellicht ontmoeten we elkaar ook in real life.
  Doe je mee? Volg het blog, like op facebook of stuur een e-mail

 • Hoe kunnen we een kerkdienst zo maken dat zowel mijn kinderen als mijn ouders zich thuis voelen? Hoe kunnen wij met alle generaties samen ons geloof delen? Met die vragen ging ik, samen met een paar andere dertigers uit onze gemeente, aan de slag. We kwamen bij een nieuw soort diensten: wijsdiensten. Bedoeld voor iedereen van 0 tot en met 100+. Samen gemeente zijn, van elkaar leren en vooral ook: een veilige haven zijn. Daar gaat het om bij een wijsdienst. In de volgende Opgang meer informatie over de eerste wijsdienst, die gepland staat voor zondag 10 april. (NvA)

 • 40dagentijdposterDit jaar geeft Kerk in Actie bovenstaand thema mee aan de 40-dagentijd. Deze periode voor Pasen is van oudsher een tijd van inkeer, bezinning en gebed. We staan stil bij het lijden van Jezus én bij dat van onze naasten, dichtbij en ver weg.

  Op 7 februari krijgt u een spaardoosje mee om thuis geld in te sparen voor verschillende projecten van Kerk in Actie.

  Wekelijks lichten we een project toe in de Zondagsbrief. Met Pasen worden de doosjes weer ingezameld.

 • Op 12 maart, 9.30-11.45 uur, is er weer ‘De zevende dag’: samen lezen en spreken over een tekst. Het gaat over de kerk, via de omweg van Don Quichot. 'Veel Zacheüssen vandaag de dag ervaren géén grote afstand tot God of tot Christus, maar wel tot de kerk.’ Die kerk lijkt op Dulcinea, de vrouw die door Don Quichot aanbeden wordt, terwijl Pablo Sanchez helemaal niets in haar ziet. Tomas Halik schrijft er aanstekelijk over, in hoofdstuk 5 in Geduld met God. Benieuwd hoe wij de kerk aan het eind van het gesprek zien: als de bruid uit Hooglied, of als een grimmig instituut dat al veel te veel slachtoffers maakte.
  Geef je wel even op bij ds. Bosch. Als je het boek niet hebt, sturen we je van tevoren het hoofdstuk op.
  De volgende data is: 23 april.

 • Wie halverwege maart gaat wandelen, móet haast wel naar Heidestein toe: lammetjes kijken. Dit keer met een wandeling langs alle veranderingen in Kerckebosch, tegen Heidestein aan. ‘Local’ Rianne van Asperen, van de Pr. Margrietlaan, gidst ons langs onverwachte paden. En ondertussen, al lopend, zijn we met elkaar in gesprek, als gemeente onderweg. Vertrek per fiets van de kerk om 12.00 uur. 

 • Op 10 mei is er weer Bijbel en geloven. Dit keer gaan we lezen in het boek Numeri. Hoe houd je het vol in de woestijn? Hoofdstuk 9, over ‘wolk en vuur’, en 12, over de crisis en de ruzie tussen Mozes enerzijds, Aäron en Mirjam anderzijds, lezen we. Welkom, ook als je het eens een keer wilt meemaken en eerder nog niet kon. Hierna nog op 7 juni. 20.00, in de Opkamer, na het avondgebed.

 • Van de afgelopen kerstvieringen zijn foto's gemaakt. U kunt deze bekijken door hier te klikken.

 • Wie helpt mee de kerstgroeten bij onze 80-plussers te bezorgen?

  Graag willen we ook dit jaar al onze 80-plussers blij maken met een warme kerstgroet als teken van verbondenheid met elkaar.

  De oproep voor hulp is dit jaar vooral ook aan onze jonge gemeenteleden (8+) gericht! Het is super leuk en echt heel gezellig om een 80-plusser een kerstgroet te brengen!

  Nog geen ervaring met het rondbrengen van kerstgroeten? Dan is dit jouw of uw nieuwe kans. We zijn ieder jaar weer blij met de trouwe contactpersonen die hun hulp aanbieden, maar vragen dus ook overige gemeenteleden om mee te helpen.

  Opgave/vragen bij:

  Helen van Mourik, tel. 210 97 60 of willyhelen@casema.nl

  Ewout Vossebeld, tel. 692 19 40 of evossebeld@tlfort.nl

  Ophalen kerstgroeten in de NoorderLichtkerk op:

  •          zaterdag 19 december van 11.00-12.00 uur

  •          zondag 20 december na de kerkdienst

  Lukt dat niet op deze dagen/tijden, neem dan even contact met ons op. Laten we er samen weer een mooie kerstgroetenactie van maken!

   

 • De eerste oecumenische viering van 2016 in de Binnenhof is op woensdag 6 januari om 10.00 uur. Voorgangers zijn pastoraal werkster Marijke Egelie en ds. Nienke van Andel. Natuurlijk klinkt hier het verhaal van wijzen uit een ver land die een koning gingen zoeken. Uiteindelijk openbaarde het Licht voor de wereld zich in een stal aan hen. Met dit verhaal beginnen we het jaar weer hoopvol. Na afloop is er koffie en thee en tijd voor een goed gesprek en de beste wensen.

 • Een paar van de kenmerken van een gemeente die aan z'n laatste jaren bezig is: de deur staat niet meer open naar buiten, ze bidden niet meer voor elkaar en anderen, ze studeren niet meer in bijbel en verder,… Wij bidden door! Op vrijdagavond in de gebedskring, en elke dinsdagavond om 19.30 uur in de tijdelijke stilteruimte in de consistorie/Thomaszaal. 

  De avondgebeden gaan gewoon door. Alleen: op dinsdag 19 januari sluiten we aan op de reeks oecumenische avondgebeden, en beginnen we dus om 19.00 uur. Na afloop is in de hal de kans velen uit andere kerken te begroeten.

 • Dinsdagavond 5 april om 18.00 is er weer de gelegenheid om een paar andere gemeenteleden net iets beter te leren kennen tijdens een heerlijke maaltijd. Er is altijd weer een kok die het leuk vindt om voor iedereen iets lekkers klaar te maken, er zijn altijd weer gesprekken met een ander over vroeger, nu en toekomst. Meer informatie is te vinden in de Infogids. Van harte welkom!
  Opgeven kan bij Maarten Kluin: maaltijd@noorderlichtgemeente.nl of 06 3395 7281.

 • hoe laat is hetHoe laat is het? Hoe vaak heb je dat gezegd of gedacht, of erger nog, dat het aan je gevraagd wordt?

  Als je geen horloge of telefoon bij je hebt, hoe moet je dat dan weten. Dan zal je wel op zoek moeten gaan naar je horloge of telefoon, of misschien naar iemand die het wel zou kunnen weten. En aan wie zou je dat vragen?

  Van 29 november tot Kerst gaan we op zoek naar antwoorden op deze vraag. Wie weet is er iemand die ons daarbij kan helpen.

  Zondag 29 november is ook heel speciaal, want er is een feest! Kom jij ook?

 • Geduld met GodZaterdag 28 november is er weer De zevende dag. We lezen samen een inspirerende tekst van Tomas Halik, uit zijn Geduld met God: “een tijd om stenen te verzamelen”. Halik schrijft spannende woorden, verdrietig genoeg heel actueel. Wat gebeurt er, als door de terreurdaden van 9-11 lukraak 'slachtoffers' vallen? En als mensen religie zien als reden voor geweld? Wat is dan de taak van de gelovige?

  Welkom als je mee wilt doen, ook voor deze ene keer; graag melden bij ds. Roel Bosch. Dan krijg je het hoofdstuk toegestuurd.

 • 00 shalomOp deze avond zullen we het o.a. hebben over het proces van samenvoeging van de beide wijkgemeenten en blikken we vooruit naar hoe het verder zal gaan. Welke veranderingen staan ons te wachten en wat blijft zoals het is, bijv. het gedenken van de overledenen, viering van de maaltijd van de Heer, herinrichting van de kerkzaal, mogelijkheid van beelduitzendingen.

  Wij nodigen u /jullie van harte uit om op dinsdag 10 november met ons mee te denken. De koffie/thee staat vanaf 19.30 voor u klaar, aanvang 20.00 uur, in de Shalomzaal.

 • Op 19 oktober heeft de (nieuwe) wijkkerkenraad ingestemd met de keuze van de vierplek. Dat is de NoorderLichtkerk geworden. Dientengevolge zal de Thomaskerk onttrokken worden aan de eredienst. Overeenkomstig de kerkorde zullen de Hervormde en de Gereformeerde Algemene Kerkenraad de leden van de wijkgemeente kennen en horen over deze keuze.
  Dit gaat plaatsvinden op zondag 8 november rond 11.15 uur, na de viering, in de Shalomzaal. Daarna volgt er een besluit van de A.K’s over de toewijzing/onttrekking in hun eerstvolgende vergadering.

 • Traditiegetrouw zamelen we in de NoorderLichtgemeente tijdens de oogstdienst fruit in voor instanties als de voedselbank, asielzoekerscentra of de inloophuizen. KoffiepakkenDelen vanuit onze overvloed, en blijk geven van verbondenheid zijn gedachten die hierachter schuilgaan.

  De Taakgroep Vieren heeft dit jaar gekozen om de ‘opbrengsten van de oogst’ te bestemmen voor de inloophuizen. In het contact met de inloophuizen werd duidelijk dat men dankbaar was met deze vorm van betrokkenheid. Tegelijk werd aangegeven dat een grote lading fruit logistiek altijd lastig te verwerken is, zeker ook vanwege de beperkte houdbaarheid. Het idee werd toen geopperd geen fruit in te zamelen, maar koffie, uiteindelijk ook een product van de oogst.

  Als ontmoetingsplek voor mensen is koffiedrinken in de inloophuizen een belangrijke activiteit die dagelijks plaatsvindt. Koffie is een relatief duur artikel en dus ook een grote kostenpost voor de inloophuizen. Vandaar de vraag: neem een pak koffie mee voor de inloophuizen op 8 november. Er mag veel binnenkomen, want de houdbaarheid van een pak koffie is langdurig. Zet vast een pak klaar!

 • oecumeneWoensdagochtend 4 november is er om 10.00 uur een oecumenische viering in de Binnenhof. Voorgangers zijn pastor Marijke Egelie en ds. Nienke van Andel. Het thema is “Waarnaar verlangen wij?”. We vertrouwen op de vervulling van een belofte die ons in het hart is gelegd. Maar hoe en wat precies weten we niet. Wat we wel weten: Beloofd is beloofd. In deze dienst herdenken we degenen die ons het afgelopen jaar zijn ontvallen. Iedereen, bewoners, omwonenden en belangstellenden: van harte welkom.

 • hd gekleurde herfstbladeren wallpaper hd herfst achtergrond fotoWat een rijkdom om zo dicht bij het bos te wonen en zo de jaargetijden te kunnen ervaren. Wellicht is het wat onstuimig, maar we kunnen op z'n minst stilstaan en genieten van de herfstkleuren. In het nieuwe Liedboek op pagina 1195 staat een schitterende tekst van Jaap Zijlstra:

   


  Met elk blad dat valt, valt meer licht op de aarde, komt meer uitzicht vrij.
  Met elk blad dat valt, staan wij scherper getekend, valt meer hemel ons bij.

   

  De jaargetijden van het leven; misschien raakt u er wel over aan de praat terwijl u met iemand samen oploopt. Op zondag 25 oktober (na een uurtje langer slapen) vertrekken we om 12.00 uur vanuit de hal van de NoorderLichtkerk om (op de fiets of met de auto) naar het beginpunt van de herfstwandeling te gaan.

  Maarten Kluin

 • Op 24 november lezen we verder rond de drie lofzangen in het Lucasevangelie. Daarin komt een heel stuk Oude Testament mee het evangelie binnen! Lucas 1:39-80, Lofzang van Maria en Simeon. Welkom, ook om zo eens kennis te maken. We beginnen na het avondgebed, dus kort na 20.00 uur, in de Opkamer van de NoorderLichtkerk.

 • In de zomer van 2016 willen we met een groep jongeren ongeveer 10 dagen naar de andere kant van Europa afreizen. Ben jij 15 jaar of ouder en wil je met eigen ogen zien hoe mensen in Moldavië leven? En wil jij met eigen handen helpen aan een betere toekomst voor de mensen daar? Meld je dan aan voor het uitwisselingsproject met Moldavië. We snappen dat je misschien nog niet weet wat je volgend jaar in de zomer precies gaat doen, maar we vragen je wel om er alvast eens over na te denken. Tijdens de startzondag op 20 september vertellen we er graag meer over! Wil jij op de hoogte blijven van het uitwisselingsproject met Moldavië? Stuur dan even een mailtje naar project@noorderlichtgemeente.nl met je naam, dan houden we je graag op de hoogte! 

   
  We zijn voor dit uitwisselingsproject trouwens ook nog op zoek naar een paar enthousiaste begeleiders. Dus schroom niet en laat weten als u deze reis ziet zitten. We vertellen u er graag meer over.
  Renske Duim, Paul Smink en Nathalie Swinkels
 • Zondag 23 augustus is het weer tijd voor een gemeentewandeling. Wat heeft de zomer gebracht? Onderweg genietend van het landschap en de geluiden raak je in gesprek en wandel je zomaar op met een onverwachte onbekende. Om 12:00 uur vertrekken we samen met Roel Bosch vanuit de hal van de NoorderLichtkerk per fiets of auto naar het vertrekpunt van de wandeling. Ga je mee?

 • Tuinieren 500x333De tuincommissie is hard toe aan verjonging. Vers groen! Deze commissie is verantwoordelijk voor al het groen rondom de NoorderLicht-kerk. Dus als u groene vingers hebt en houdt van bladharken, onkruid trekken, zaaien, snoeien en meer van dat soort tuinzaken meld het dan bij Maarten Kluin, koster@noorderlichtgemeente.nl


 • We beperken ons tot twee zaken die het afgelopen seizoen in het oog sprongen en steevast terugkwamen op de gezamenlijke kerkenraadsvergaderingen. Dat is de samenvoeging van de beide wijkgemeenten, en de invulling van het pastoraat in de Thomaswijk na het vertrek van ds. Rainer Wahl in juli en Carola van Zanten eind september.

 • Tijdens de 8 zondagen van Pasen tot Pinksteren zijn in de liturgie teksten uit Hooglied gelezen. Daarbij heeft de beeldende expressiegroep verbeeldingen gemaakt op zeven dubbelpanelen, die als staties rondom in de kerk zijn opgehangen. Twee 3-dimensionale schikkingen voor Pasen en Pinksteren kregen een plaats voorin de kerk. Regenboogkleurige guirlandes verbonden de staties met elkaar. Als inspiratie voor onze verbeelding gebruikten we naast de teksten een lied dat ds. Roel Bosch vroeger geschreven heeft met voor elke zondag een couplet.

 • Elke christelijke gemeente kent het, maar het wordt op talloze manieren gevierd en beleefd: het avondmaal. In onze diensten stromen nu twee tradities samen: die van de NoorderLichtgemeente en die van de Thomaswijkgemeente. Hoe gaan we hiermee om? Wat betekent dat voor de manier waarop wij hier met elkaar het avondmaal vieren?

 • Stagiaire, predikant in opleiding Hanneke Allewijn, leidt op dinsdag 2 juni een gesprek over de vragen die bovenkomen door de vluchtelingen die zich melden bij de grenzen van Europa. Welkom, voor wie wil meepraten! Na het avondgebed van 19.30 uur, dus rond 20.00 uur!

 • Op zaterdagochtend zijn we van half tien tot twaalf in de Opkamer van de kerk bezig met bijzondere teksten. We lezen in het boek van de Tjechische priester Halik, 'Geduld met God'. Een citaat: 'Dat God ons wetsdenken, onze calculatie van gerechtigheid, ons geven en nemen, te boven gaat, gaat terug op zijn grote hart en grenzeloze liefde. Daarvan getuigt niets zo welsprekend als de paradox (de schijnbare tegenstelling) van het Paasverhaal.' Onder leiding van Roel Bosch. Graag even melden dat je komt: bij minder dan zes deelnemers kan het zijn dat het niet doorgaat.

 • Poster 30 meiHoe kunnen wij luisteren naar muziek? Hoe kan het dat muziek ons raakt, en verschillende mensen zoveel troost kan bieden?
  Als wij een muziekstuk horen, vinden we het mooi. Of niet. Het spreekt ons aan, of wat minder. Het roept emoties op, associaties en herinneringen.
  Maar horen is niet hetzelfde als luisteren. Luisteren gaat verder.

  Thera Klaassen neemt u mee in de wereld van muziek. Zij speelt op de vleugel mooie en boeiende muziekfragmenten en vertelt hierbij.
  We gaan samen luisteren naar klassieken, keuzes van componisten, het samenspel van vorm, klanksoorten, geluid en stilte.
  Wat nemen we zelf waar, wat ervaren we zelf? Wat is het dat maakt dat we ons door muziek getroost kunnen voelen?
  We gaan op zoek, niet om uiteen te rafelen, maar om juist des te meer de troost toe te kunnen laten.
  Zo kan het een muzikale, en tegelijk ook troostvolle avond worden.

 • Bedankt vrijwilligerHet begint een mooie traditie te worden, de kerkenraad wil graag alle vrijwilligers die binnen onze gemeente werkzaam zijn bedanken.

  We doen dit door middel van een heerlijke barbeque gevolgd door een leuk cabaret programma.

 • Het Thomasensemble is op zoek naar nieuwe leden, en om u de gelegenheid te geven eens een keer vrijblijvend mee te repeteren, houden we een open repetitie op dinsdag19 mei om 19.30 uur in de NoorderLichtkerk. Neem uw instrument mee (indien mogelijk ook een standaard) en kom gezellig meespelen; wij zorgen voor de muziek. Wij zijn een enthousiast ensemble dat wekelijks repeteert op de dinsdagavond van 19.30-21.00 uur, nu nog in de Thomaskerk maar binnenkort in de NoorderLichtkerk. Het plezier in het samen spelen staat bij ons voorop. We hopen u op 19 mei te mogen begroeten! Bel voor meer informatie Karien de Haas, tel. 69 19 697.

 • Het is zover! Een kleine delegatie van Moldovan Christian Aid (MCA) komt uit Moldavië naar Nederland en vrijdag 24 april kunt u ze ontmoeten! Om half acht komen we in de consistorie van de NoorderLichtkerk bij elkaar voor een goed gesprek. Dit is dé kans om elkaar te leren kennen en vragen te stellen. Want, wat doen deze mensen nu precies in Moldavië? Hoe ziet het leven er in het land uit? Hoe is kerk-zijn daar? En wat zijn de mogelijkheden voor een groepsreis vanuit onze gemeente. Dit zijn zomaar wat vragen, en we kunnen ons voorstellen dat u nog veel meer van ze wil weten. We hopen daarom dat u er allemaal bij bent die vrijdag. Wij zorgen voor borrelhapjes, frisdrank en een biertje. Daarnaast vragen we nog even de aandacht voor de Taizéviering op zondagavond 26 april. Ook hier zullen onze gasten uit Moldavië aanwezig zijn. Een extra reden om zelf ook langs te komen!

 • We zijn blij! Op zondagmiddag 12 april om drie uur 's middags begon de feestelijke kerkdienst. Nienke van Andel is nu officieel als predikant bevestigd en verbonden aan de NoorderLicht/Thomas. We zijn trots en hopen dat Nienke zich snel thuis zal voelen.

 • Ook deze zomer zijn er vanaf 8 juli weer acht heel verschillende koffieochtenden op woensdag. Vanaf 10.00 uur staat de koffie, thee of een frisje klaar voor u/jou. Om 10.30 uur starten we met het thema/de activiteit, met tussendoor nog een koffiepauze. In de volgende Opgang meer informatie over het programma, maar houdt ook de Zondagsbrieven in de gaten. Neem gerust buren, kennissen of vrienden mee op de woensdagochtenden; de drempel is laag. Het belooft weer een topzomer te worden met elkaar!

  Maarten Kluin, tel. 06 3395 7281
  zomer@noorderlichtgemeente.nl

 • KhabourDe terroristen van IS zijn opnieuw in de naam van hun religie de dorpen Khabor en Hasaka (Syrië) onze broeders en zusters aan het vermoorden en ontvoeren. Ze zijn de erfenis van onze voorouders aan het vernietigen. Deze onwetende dwazen weten niet dat ze met deze acties ons geloof en liefde voor Assyrië niet kunnen veranderen.
  Wij zijn er van overtuigd dat een collectieve smeekbede aan de Heer ons zal beschermen.Daarom organiseert de Assyrische kerk van het Oosten ‘Mar Benjamin Parochie’ samen met de Nederlandse kerken in Zeist een gebed. Dit gebed zal plaatsvinden op zondag 8 maart om 12.00 uur.

 • Beeldende expressie rondom het Hooglied

  Er wordt een nieuw project voorbereid rondom bijbelboek Hooglied, dat tussen Pasen en Pinksteren op het leesrooster staat in de vieringen. De vorm is nog niet uitgekristalliseerd. We denken aan een aantal ‘staatsies’op verschillende plekken in de kerk, die mogelijk via linten/lijnen worden verbonden.

 • De twee miljoen gemeenteleden van de Protestantse Kerk in Nederland worden uitgenodigd om via het invullen van een vragenlijst mee te praten over de toekomst van ‘hun’ kerk.
  ​Het onderzoek wil mensen laten meedenken over de vragen: Hoe gaan we op weg naar de kerk van de toekomst? Welke uitdagingen komen er op de Protestantse Kerk af?

  Doe mee met deze enquete

 • De 40-dagentijd is een tijd van inkeer, bezinning en gebed. We staan stil bij het lijden van Jezus èn bij het lijden van onze naasten, dichtbij en ver weg. Dit jaar is het thema ‘Open je handen’. We openen  onze handen omdat we geloven dat God onze handen steeds opnieuw vult. En dat we met elkaar mogen delen wat we hebben ontvangen. Daarom krijgt u op 22 februari een spaardoosje mee naar huis. Hierin kunt u gedurende de 40-dagentijd sparen voor verschillende Kerkinactie-projecten. Wekelijks lichten we een project toe in de zondagsbrief. Op Pasen zamelen we de doosjes weer in.

 • Vanaf zondag 22 februari tot en met 8 maart kunt u weer een huispaaskaars bestellen. De bestellijst komt op het prikbord in de gang van de kerk te hangen en u kunt kiezen uit 4 verschillende kaarsen (vanaf 19,50). De kaarsen zijn dan voor Pasen leverbaar.

 • Mensen op de vlucht zien we niet graag. Maar als je ze eenmaal gezien hebt, is het moeilijk om er niet meer aan te denken. Wat moet je er mee, als mens, als medemens? Of vlucht je voor de vraag die de vluchteling stelt?

  In de NoorderLichtkerk stellen we dat soort vragen in de Ionaviering van 27 september. We zoeken naar manieren om er goed mee om te gaan. Daar komt van alles bij kijken: lied en stilte, een bijbelverhaal, gebed en gesprek, informatie door iemand die er meer van weet. Niet om na afloop het antwoord te weten, maar wel zo, dat we verder kunnen. En wie weet ook wat initiatieven te kanaliseren! De toegang is vrij, de collecte dit keer voor VluchtelingenWerk Nederland. Aanvang viering 19.30 uur, na afloop koffie en thee.

  Voorbereid door Roel Bosch en Marleen van den Berg.

  Met muzikale begeleiding door Daniël Claas, piano.

   

 • Mw. Nienke van Andel (Houten) is tijdens een gemeenteavond van de NoorderLicht en Thomaswijk welkom geheten als nieuwe predikant (50%, naast Roel Bosch) voor een periode van 4 jaar. Welkom! (Fotografie: Fred Manschot)

   

  Klik op de foto voor meer foto's van deze avond. 

   Niek presentatie foto Fred ManschotIMG 0931Niek presentatie foto Fred ManschotIMG 0888Niek presentatie foto Fred ManschotIMG 0935

 • Op woensdag 21 januari zijn alle gemeenteleden van NoorderLicht en Thomaswijk welkom bij de gemeenteavond. We spreken over de benoeming en het beroep op een predikant die zich voor 4 jaar aan onze gezamenlijke gemeente wil verbinden, voor een verband van 50%. Na een verslag van de werkwijze van de benoemingscommissie en het beantwoorden van vragen zal de kandidaat zelf aanwezig zijn, om aan ons voorgesteld te worden. Welkom! 19.30 willen we beginnen. 

  Rond 21.00 uur willen we klaar zijn, zodat er nog wat tijd is voor informele ontmoeting met elkaar en de kandidaat!

   

   

 • In de scholendienst van 15 februari zingt er weer een kinderkoor. Wie zingt er mee? Het koortje oefent op donderdagmiddag 22 en 29 januari en 5 en 12 februari. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Geertien Morsink.

 • Een groep jonge gemeenteleden, rond de 20, spreekt over geloof en leven. Thema's uit de tien geboden en eigen vragen komen samen met bijbelse kennis. Zo bereiden ze zich voor op het doen van belijdenis. Laat het aan ds. Roel Bosch weten als je aan wilt schuiven. Data: woensdag 4, 11 en 25 februari, 18 maart en 1 april, van 20.30-22.00 uur.

 • Zoals ieder jaar siert de mooie hernhutterster onze kerkzaal in de adventstijd totdat de wijzen zijn aangekomen, traditioneel: 6 januari, Driekoningen.

  Ook benieuwd hoe we die ster ieder jaar weer zo mooi neerhangen? Klik dan hier voor het filmpje dat Daniël Claas maakte in opdracht van het Zeister Zendingsgenootschap.

 • Het zou mooi zijn als, net als in vorige jaren, een kinderkoor zingt in de kerstavonddienst (24 december om 19.30 uur) in de NoorderLichtkerk. Een dirigent is er al: Geertien Morsink, nu de zangers nog! Kom je ook meezingen? We oefenen op twee donderdagmiddagen:4 en 18 december van 15.30-16.30 uur, en ook op 22 of 23 december, in de NoorderLichtkerk. Meer info?

  Tel. 69 10 770

   

  Graag opgeven viakinderkoor@noorderlichtgemeente.nl met naam en leeftijd van het kind, en telefoonnummer van ouder.

 • Er is een nieuw plan! Helpt u mee? Help jij mee? Wat is het toch leuk om een leuke of mooie kaart te ontvangen voor je verjaardag! Daar willen we graag wat mee! Als gemeente willen we omzien naar elkaar, naar alle gemeenteleden van alle leeftijden, op een nieuwe manier. Het plan is om ieder gemeentelid van de NoorderLicht en de Thomas te verrassen met een verjaardagskaart. We zoeken mensen die de kaarten willen versturen!

 • U leest het goed, ook op dit vlak gaan de Thomas- en de NoorderLichtgemeente samenwerken! Heel graag willen we al onze 80-plussers verblijden met een warme kerstgroet als teken van verbondenheid met elkaar. Dit begint al een ware traditie te worden in de NoorderLicht. Vorig jaar werden de kleine kerstpakketjes dankbaar ontvangen. Wat dit jaar de kerstattentie wordt, is nog een verrassing, maar we kunnen uw hulp bij de bezorging van de pakketjes goed gebruiken...

 • Op zondag 14 december werkt de projectcantorij weer mee aan de viering. Zing je graag en ben je goed bij stem, meld je dan aan. We repeteren op donderdagavond 4 en 11 december van 20.00-22.00 uur, zaterdag 13 december van 10.00-12.00 uur, en zondag vóór de dienst.

 • In het nieuwe kerkelijke jaar starten we met een creatief project op zaterdag

  22 november van 10.00-16.00 uur in de Noorderlichtkerk. We gaan 4 banieren beschilderen, die kleur toevoegen aan de vieringen van Advent. Een lied uit het liedboek (432) zal het uitgangspunt zijn. We proberen in lijn en kleur onze beleving van dat lied vorm te geven.

  Ervaring met schilderen is niet nodig, wel enthousiasme om het te proberen.

  Iedereen kan meedoen. Voor materiaal wordt gezorgd.

 • Voor wie door de week te druk is, of er dan gewoon niet aan toe komt: Op vijf zaterdagmorgens (9.30-12.30 uur) houden we in de NoorderLichtkerk open gesprekken over wat ons bezighoudt. Geloof, bijbel, leven spelen steeds een rol. Op 29 november spreken we over 'de liturgie': hoe geven we vorm aan geloof in ons leven, bijvoorbeeld door bidden, stille tijd, lezen, meditatie. We kijken ook naar het nieuwe boek van ds. Alberte van Ess en ds. Lex Boot, Het ritme van de tijden, naast allerlei ander materiaal. Welkom, en neem je inspiratiebron mee; wie weet is het precies wat een ander nodig heeft! 

 • De 30+groep is doorgeschoven, is nu '40+' geworden, en kan best weer wat nieuwe deelnemers gebruiken! Bijeenkomst op 18 november, 20.00 uur, bij een van de leden thuis. Informatie bij Han Heurneman, heurneman@kpnplanet.nl , of bij ds. Roel Bosch.

 • Op 19 mei is er weer een bijeenkomst Bijbel en geloof. Dit keer lezen we Pinksterpsalm 104. “Gods Geest vernieuwt het gezicht van de aarde”, zo staat daar in een lang loflied op wat je allemaal kunt zien op aarde. We leggen er een paar Pinksterliederen naast, bijv. van Inge Lievaart. Geest als Ruach, adem, wind, storm, geest is niet alleen een zacht woord. Welkom, na het avondgebed, om 20.00 uur, in de Opkamer.

 • Herrnhuter Sterne

  De eerste actie voor het project in Moldavië komt eraan! 

   

  De adventtijd staat voor de deur en dan is het weer tijd voor een ster in huis. U kunt meedoen aan een workshop ‘hernhutterster’ maken. U weet wel: zo’n prachtige ster als we hier altijd in de kerk hebben hangen.

   

 • Ben jij tussen de 12 en 16 jaar? Doe mee met2GetThere. Het vervolg van de basiscatechese.2GetThere is ook catechese... maar dan anders!


  Nathalie Swinkels (26) en Daniël Claas (28) bieden joudit jaar een tof programma aan van 14 avonden. Vanaf19.00 uur kun je binnenvallen in het jeugdhonk achterde NoorderLichtkerk en lekker met wat te drinken evende afgelopen dag doornemen. Daarna ga je samen metje leeftijdsgenoten in gesprek over jouw leven op schoolen thuis, met (of zonder) God, Jezus, geloof, kerk. Er isveel ruimte om te delen en te praten over jouw eigenideeën, twijfels en vragen. De avonden zijn vaakinteractief en creatief. Rond 20.15 - 20.30 uur is hetafgelopen en ben je dus op tijd weer thuis. 2GetThere is om de week op de woensdagavond. Maar:de kennismakingsavond is op vrijdag 7 november, om19.00 uur. We starten dan met een leuk uitje alsopening van het seizoen.


  Laat weten dat je komt via onze Facebookpagina:
  www.facebook.com/twogetthere of bel naar Daniël
  Claas: 06 26 78 77 32.

 • Tijdens de gemeenteavond heeft u suggesties kunnen doen voor de nieuwe naamgeving van de consistorie en de zaal achter de keuken.

  Ook was er gelegenheid om op de suggesties te stemmen. Graag willen we ook de mensen die niet in de gelegenheid waren de gemeenteavond te bezoeken de mogelijkheid bieden voor het doen van suggesties. U kunt dat doen door dit formulier in te vullen.

   

 •  

  ds Pieter van WindenDs. van Winden, interimpredikant in de PKN, is bezig met promotiestudie naar de verhouding tussen de plaatselijke gemeenten en de migrantenkerken die samen hetzelfde gebouw gebruiken. Hij heeft gevraagd of hij ook in de NoorderLichtgemeente/Mar Benyaminparochie onderzoek mag doen. Prima, meende de kerkenraad, wie weet steken we er zelf ook nog wat van op. Of u al snel iets van het onderzoek merkt is de vraag, maar het is toch goed dat u het weet. Misschien dat hij later een ontmoeting tussen leden van de beide kerken wil organiseren; we houden u op de hoogte!

   

 •  

  Concert Wouter HarbersZaterdagavond 18 oktober start een nieuwe editie ‘Thomasconcerten’ met een feestelijk openingsconcert: 14 pianisten presenteren samen één CD in de Thomaskerk te Zeist. Pianist Wouter Harbers organiseerde het ‘Chopinproject’: hij nodigde collega-pianisten uit en samen gingen ze de studio in om alle nocturnes van Chopin op te nemen. Op 18 oktober komen alle deelnemers nog één keer bij elkaar om deze unieke CD aan u te presenteren!

 • HaanNLKEind september stond na gedegen voorbereiding de torenhaan te pronken in al zijn glorie. Jan Piet Barthel en Fred Manschot en vele anderen hebben ervoor gezorgd dat de vogel de plaats kreeg die hij verdient, na twee jaren te hebben gebivakeerd in de kelder van de NoorderLichtkerk. Bij menigeen leefde de gedachte dat de haan na 80 jaar zijn Waterloo had gevonden.

  Door de inzet van een aantal vrijwilligers is het anders gelopen. Nadat de wijkkerkenraad in overleg met het geref.CVK haar fiat had gegeven, was het een race tegen de klok, want de lat lag hoog.
  Voor de dag van het religieus erfgoed, en wat een toeval ook nog dierendag, moest de klus geklaard zijn.

  Tijdens het benefietconcert op vrijdagavond 3 oktober kregen de aanwezigen dankzij levende beelden een kijkje in de keuken voorgeschoteld . In rap tempo zagen we de demontage, restauratie door de smid, het ‘bijvoeren van de haan met lood’, de opmaak met bladgoud, en de montage bovenop de toren met behulp van 2 grote hijskranen. Veel kennis en kunde balde samen op het moment van herplaatsing.
  We zijn als wijkkerkenraad verheugd dat dit project zo succesvol is afgerond en dankbaar voor zoveel inzet van velen, tezamen met de financiële bijdragen voor dit projekt. God’s geest laat zich niet temmen en blaast naar alle windrichtingen . De haan op de toren herinnert ons hieraan , als een wachter op de toren.
  Henk Ruiter, voorzitter wijkkerkenraad,
  Eric Velleman, ouderling-kerkrentmeester

 •  

  Oktober 2014 - De huidige stand van zaken

  De samenvoeging van Thomasgemeente en NoorderLichtgemeente is nog steeds geen feit. Want ook hier staan “tussen droom en daad wetten in de weg, en praktische bezwaren”. Nu valt het met de praktische bezwaren wel mee, want die kunnen min of meer eenvoudig worden opgelost. Maar het zijn veel meer de kerkelijke wetten, ordinantiën genaamd, waarop een beroep is gedaan om hogere organen in onze landelijke kerk nog eens goed te laten beoordelen of de wijze waarop de samenvoeging van onze beide wijkgemeenten plaatsvindt, wel juist is. In oktober gaat een delegatie uit de kerkenraad daarom naar Utrecht om de gevolgde procedures toe te lichten.

 • stageaire-9729 klnIn het seizoen 2014-2015 zal in onze gemeente Hanneke Allewijn als predikant-in-opleiding ervaring komen opdoen. Zij volgt de predikantsopleiding van de Protestantse Theologische Universiteit. Hanneke studeerde theologie in Groningen en Berlijn, en daar werkte ze ook al vijf jaar als kerkelijk werker in de Nederlandse gemeente. Ze woont in Doorn. Ze loopt eerst vooral mee, om te kijken hoe de dingen in een gemeente lopen: mee op huisbezoek, bij vergaderingen, kerkdiensten. Later zal ze ook zelfstandig gaan werken.

  Op 28 september stellen we haar voor aan de gemeente, en zal ze de belofte van geheimhouding doen. Ze ziet uit naar de ervaring!

 • Voor en door jonge mensen, deze serie avonden. Gesprekken over geloofsonderwerpen die ook met het dagelijks leven te maken hebben. De tien geboden (met bijvoorbeeldhoud de sabbat heilig, niet doodslaan, niet echtbreken) bieden stof genoeg voor gesprek! Met ds. Roel Bosch als gespreksleider en informant. Ook voor als je denkt over lid worden van de kerk, of belijdenis doen. De avond begint om 20.00 uur in de Opkamer van de NoorderLicht-kerk.

   

   

 • zzg1Goed onderwijs begint met goede leerkrachten. Maar in het binnenland van Suriname zijn die er maar weinig. Gekwalificeerde leerkrachten blijven liever in de stad omdat de voorzieningen daar veel beter zijn. Door goede dienstwoningen in de dorpen te bouwen of te renoveren verandert dit.

 • 00 shalomDe startzondag vond plaats op zondag 14 september. Aansluitend aan de  kerkdienst was er een programma dat bol stond van activiteiten en ontmoeting. Het thema van de zondag was: “Met hart en ziel vieren en verbinden”. Een thema dat zeker voor onze gemeentes actueel is nu onze twee wijkgemeentes samenwerken met het oog op samen verder gaan.

  Van deze startzondag is een mooie foto impressie gemaakt door onze speciale verslaggever Roel Bosch. De foto's kunt u hier bekijken.

   

 •  

  De Nederlandse kerken organiseren woensdag 23 juli in de Sint Joriskerk van 19.00 – 20.00 uur een bijeenkomst naar aanleiding van de ramp met vlucht MH17.

  Deze vreselijke ramp betekent een groot verlies voor veel Nederlanders. De bijeenkomst Verbonden in verdriet wordt georganiseerd om uitdrukking te geven aan het verdriet en de rouw die we allemaal voelen. De Nederlandse kerken en christelijke omroepen nodigen iedereen uit om deel te nemen aan dit uur van bezinning en gebed: in Amersfoort of via de live-uitzending op Nederland 2. 

  In Amersfoort

  U bent van harte welkom in en om de Sint Joriskerk in Amersfoort om deze samenkomst bij te wonen, die begint om 19.00 uur. In de kerk is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Als de kerk vol is, kunt u op de Hof op twee grote schermen de beelden van de bijeenkomst volgen. Op de Hof is er vanaf 16.00 uur gelegenheid om bloemen neer te leggen bij een speciaal voor dit moment gemaakte bloemencollage. 

  Tijdens de bijeenkomst is er ruimte voor het delen van verdriet, om te bidden, om stil zijn, te luisteren en kaarsen aan te steken. Ook klinken er persoonlijke woorden van mensen die passagiers op de vlucht van Malaysia Airlines kenden. Winnares van The Voice Iris Kroes zal een muzikale bijdrage leveren. Sprekers zijn o.a. bisschop Hans van den Hende, secretaris van de Protestantse Kerk in Nederland Arjan Plaisier en Jannie Nijwening, predikant van de Doopsgezinde gemeente in Den Haag. De bijeenkomst is open voor iedereen die zich getroffen voelt door de ramp en voor mensen die willen meeleven met de nabestaanden. 

  {youtube}1A6HT6PZxsg{/youtube}
   

  Indien er zoveel belangstelling is dat het plein vol is, moet de toegang helaas geweigerd worden. Overige praktische informatie is te vinden op www.verbondeninverdriet.nl. Op www.amersfoort.nl staat informatie over bereikbaarheid. 

  Via de televisie

  Als u niet in de gelegenheid bent naar Amersfoort te komen of zeker wil zijn dat u de dienst goed kan volgen, dan kunt u de bijeenkomst volgen via Nederland 2.  Verbonden in Verdriet wordt live uitgezonden door EO, IKON, KRO-NCRV, RKK en ZVK van 19.00 tot 20.00 uur. De liturgie van de bijeenkomst is kort voor aanvang van de bijeenkomst te vinden via www.verbondeninverdriet.nl. Op twitter wordt de hashtag #verbonden gebruikt.

  Via de radio

  De bijeenkomst Verbonden in verdriet wordt ook uitgezonden op Radio 5, van 20.00 tot 21.00 uur in EO Door de Week.

   

   

 • vergadering

  Tijd voor een update… Want de zomervakantie mag dan officieel begonnen zijn, dat betekent niet dat er achter de schermen niets gebeurt. De projectgroep is hard aan de slag met het nieuwe project in Moldavië. Afgelopen week kwam gemeenteadviseur Karel Jungheim van Kerk in Actie bij ons langs om samen te kijken hoe we nu verder gaan. Hij zal ons de komende drie jaar vanuit Kerk in Actie begeleiden. Gelukkig was het 's avonds erg lekker weer en konden we vergaderen in de tuin. Gezelligheid!

 • Vanaf dinsdag 5 augustus zijn er in de NoorderLichtkerk weer de wekelijkse avondgebeden van 19.30-20.00 uur.

 • JanvanGentZomer is een tijd voor verre en vreemde bestemmingen. Dit keer komt zo'n bestemming naar Zeist toe: Sula Sgeir, een onherbergzaam eiland in de Atlantische Oceaan, 60 km. buiten de kust van het Schotse eiland Lewis and Harris. Tienduizenden vogels broeden op de kliffen, waaronder de naamgever: de Sula of Guga, de Jan van Gent. Eens per jaar komt nog steeds een groepje mannen van Ness op het eiland Lewis op het eiland om hoog op de kliffen een beperkt aantal jonge Jan van Genten te ´oogsten´. Voor wie er van houdt is het vlees een delicatesse. Daarbij vergeleken is kievitseieren zoeken maar een eenvoudig tijdverdrijf...

 • Ook in de zomer gaan we door. In juli en augustus is iedereen op woensdagochtend van harte welkom in de NoorderLichtkerk. We beginnen met een kopje koffie om 9.30 uur, daarna volgt om 10.00 uur een klein programma. 

  Deze ochtend, 20 augustus, gaan we aan de slag met het thema ‘geloof verbeelden’. Valt het geloof eigenlijk wel ‘te pakken’ in een beeld of plaatje? Een leeg kruis? Een kleurrijk schilderij? Een foto van mensen?

  Zoveel beelden en verhalen om over te praten. We zullen het gaan zien. Neem eventueel een digitaal fototoestel mee.

  De week daarop, op woensdag 27 augustus, is de afsluiting van dit zomerprogramma.

   

  Geen vervoer? Neem dan gerust even contact met ons op. Tot ziens!

  Carla Valstar en Maarten Kluin (0633957281)

 • Waar is die oranje sombrero? Nederland – Mexico op groot scherm in de NoorderLicht. Vanaf 17:30 uur is de deur open en is iedereen welkom om mee te genieten van de wedstrijd van Oranje om 18:00 uur. Neem zelf wat te eten of drinken mee, dan komt ’t helemaal goed. Adiós!

   

  Laat de leeuw niet in z'n hempie staan!

 •  

  kerkendag2104 Fred Manschot 027Het was in alle opzichten een mooie en zonnige Kerkendag, 22 juni op het Zusterplein. Eindelijk na 5 jaar weer eens een buitenviering. De vogels floten en de zon scheen volop.
  Het thema 'stroomopwaarts' kwam mooi uit de verf in lezingen, overweging, liederen en gebeden.
  'Het water zal stenen breken'!

  Met het verhaal van de oma die met haar paraplu en kinderlied de wolven wegjoeg. 'Wees niet bang', zei Jezus drie keer. Durf het maar, tegen de stroom in te gaan. Stroomopwaarts gaan, terug naar de Bron van je bestaan. Een oproep om de goede kant op te kijken.

   

 • vrijwilligersavondDe eerste Vrijwilligersavond van de NoorderLichtgemeente was een succes. Ruim 60 deelnemers genoten eerst van een BBQ om vervolgens te genieten van een optreden met Rob Favier. Daarna was er nog gelegenheid om na te praten met drankje. Kijk hier voor een fotoverslag, gemaakt door Fred M.

 •  

  Op 29 juni sluiten we het zondagavondseizoen in de NoorderLicht-kerk af met een eenvoudige viering. Terwijl anderen in spanning de achtste finales van WK Voetbal volgen houden we in de kerkzaal een avondgebed in de sfeer van Iona, met stilte en ruimte voor symbolen, bijbellezing, gezang en gebed. 

  Er is nu alleen een dienst, geen voorbereiding vooraf.

  De viering begint om 19.30 uur.

   

 • In  Opgang leest u over verschillende gemeenteleden bij wie zorg is.

  Nu noemen we ook mw. Kroon, W.F. Smitlaan 24, 3705 TZ, die met nierklachten in het Diak in Utrecht terecht kwam. We wensen haar sterkte!

  En we leven mee met Hans Bijsterbosch, die na een hartinfarct op de Intensive Care van het UMC belandde. Het gaat gelukkig goed met hem. Velen kennen hem door zijn diaconale en autodiensttaken. Hem, Aty en de kinderen wensen we alle goeds. Johan van Oldenbarneveltlaan 26, 3705 HG.

 • vrijwilliger bedanktHet hele jaar door zijn er in onze NoorderLicht-gemeente tientallen mensen als vrijwilliger actief. Natuurlijk doet u dat niet voor een schouderklopje of bedankje, maar toch willen wij u als kerkenraad bedanken. Daarom bieden wij u op zaterdag 21 juni een vrijwilligersavond aan. Deze avond is bestemd voor allen die hand- en spandiensten verrichten voor onze wijkgemeente: van koffieschenkers op de zondag tot leiding van de kinder-jongerendienst, van contactpersonen/bezoekers tot de PR-commissieleden, en alles wat ertussen zit. Iedereen van u die zich inzet voor onze gemeente is van harte welkom!

 • Velen van u hebben op verzoek van de projectcommissie en de diakonie gehoor gegeven aan de vraag welk diakonaal project vanuit onze gemeente in de komende jaren zal worden gesteund. Van de ruim 100 stemmen is de meerderheid uitgebracht op het project in Moldavie. Ook wordt daarbij gekeken of er een combinatie mogelijk is met een project van Kerk in Actie in Oost-Groningen.

   

  De projectcommissie gaat vanaf nu samen met Kerk in Actie werken aan een programma voor de komende tijd. Hoe worden we bekend met Moldavie? Wat kunnen we doen om onze kennis te vergroten en welke contacten zijn er mogelijk om aan elkaar te wennen? Hebt u ideeen? Wilt u uw gedachten over diakonale samenwerking delen? U wordt van harte uitgenodigd om mee te doen. We willen per slot van rekening een project dat zo veel mogelijk mensen zal trekken. Bemoedigend is dat er ook vanuit de Thomasgemeente al belangstelling is om mee te denken in de commissie. Mocht u mee willen doen, meld u dan aan bij een van de leden van de projectcommisise, of mail: project@noorderlichtgemeente.nl

   

  Leonard Bugingo, Renske Duim, Paul Smink en Nathalie Swinkels

 •  

   

  Na de gezamenlijke dienst op 25 mei wordt er door de Werkgroep Samenvoeging NoorderLicht- en Thomasgemeente een ontmoeting  georganiseerd gericht op een nadere kennismaking met elkaar. Na het gebruikelijke koffiedrinken gaan we in kleine groepjes nader kennismaken met elkaar. Dit doen we aan de hand van een aantal gespreksonderwerpen. Daarna gaan we met elkaar lunchen. U hoeft zelf geen eten mee te nemen! Tenslotte wordt er in de vorm van een talkshow informatie over u heen gestort onder het thema “De kerk gaat door...!” Bekende en minder bekende gemeenteleden worden geïnterviewd of treden voor u op. Dit alles onder de bezielende leiding van Paul Smink! Rond 14.00 uur hopen we af te sluiten.

   

  Namens de werkgroep,

  Wim Faas

   

   

 • stembusDeze week is op de Gemeenteavond een drietal projecten gepresenteerd. Aan u is het nu de beurt om te kiezen waar we de komende jaren als NoorderLicht-gemeente actief zullen zijn. Daarvoor hebt u tot vrijdag 23 mei om een keuze te kunnen maken.

   

  Klik hier voor meer informatie over het Diaconaal Project 2014-2017.

  Klik hier om direct naar de digitale stembus te gaan

   

  Tijdens de gemeentezondag op 25 mei zullen we het nieuwe diaconale project lanceren.

   

 • Hopelijk heeft u inmiddels in de wandelgangen iets gehoord over een nieuw diaconaal project. We inventariseren zo goed mogelijk wat de wensen zijn van de gemeente om een passend project te kunnen kiezen. Dat lukt al aardig en daarom vonden wij het tijd voor een update.

 • Canto posterDoor Daniël Claas en Thera Klaassen in een uitvoering voor twee vleugels

  Geen enkel hedendaags klassiek muziekstuk heeft zoveel impact gehad als Canto Ostinato (1973 - 1976) van Simeon ten Holt, een minimalistisch werk voor meerdere toetsinstrumenten. De populariteit ervan is de afgelopen decennia alleen maar toegenomen.

  Canto Ostinato bestaat uit meerdere secties die naar eigen inzicht door de uitvoerders herhaald kunnen worden, alvorens ze naar de volgende sectie overgaan.

 • In de dienst van Eerste Paasdag lieten Marleen en Antoon hun twee kinderen dopen. Na de doop sprak Marleen een tekst uit. Velen vroegen die nog een keer te mogen lezen. Hier is hij, wat aangepast voor de site. 

   

  Jullie zijn gedoopt! Wat een geweldig moment.

  Hier hebben we lang met elkaar naar toe geleefd.

 • Deze week zij er veel vieringen in ons kerkgebouw. Van een aantal van deze vieringen is de liturgie al beschikbaar en te bekijken.

   

  Witte Donderdag aanvang 19.30 uur  Klik hier

  Goede Vrijdag aanvang 19.30 uur Klik hier

  Paaswake aanvang 21.30 uur Klik hier

  Pasen aanvang 10.00 uur Klik hier

 • IMG 2000Van deze viering zijn enkele leuke foto's gemaakt. Klik hier om naar de foto's te gaan.

 • PosterEaster2014Zeist-728x1024Houd zondag 6 april vast vrij in je agenda. Om 15.30 uur zal door een professioneel theatergezelschap het verhaal van Pasen uitgebeeld gaan worden op het podium van de Shalomzaal. Met mime, dans en drama beleef je de impact van Pasen op een nieuwe en unieke manier. Check voor meer info de volgende Opgang. Mogelijk gemaakt door Oost, West, Noord en het NGK.

   

  PASEN is het verhaal van onze vrijheid. Dit oude Paasverhaal, beschreven in de vier evangeliën van de bijbel, brengen wij door middel van verschillende theaterkunsten opnieuw tot leven. Met drama, mime en dans presenteren we ons programma en nemen we de kijkers mee in dit verhaal. Zie voor verdere info de website van de Paastour.

   

   

 • Om 15:30 uur zal door een professioneel theatergezelschap het verhaal van Pasen uitgebeeld gaan worden op het podium van de Shalomzaal. Met mime, dans en drama beleef je de impact van Pasen op een nieuwe en unieke manier. Check voor meer info de Opgang. Mogelijk gemaakt door Oost, West, Noord en de NGK.

   

  PASEN is het verhaal van onze vrijheid. Dit oude Paasverhaal, beschreven in de vier evangeliën van de bijbel, brengen wij door middel van verschillende theaterkunsten opnieuw tot leven. Met drama, mime en dans presenteren we ons programma en nemen we de kijkers mee in dit verhaal. Zie voor meer info de website van de Paastour.

 • IMG 2167 (Large)Beide orgels in de Noorderlichtkerk hebben een ingrijpend groot onderhoud achter de rug. Foto's van deze operatie vindt u hier. Velen hebben de afgelopen zondagen al van het resultaat kunnen genieten.

  Maar de verschillende mogelijkheden en klankkleuren willen we ook extra laten horen in een te geven 'presentatie' concert op 25 april om 20.00 uur in de NoorderLicht-kerk, Bergweg 92a te Zeist. De toegang is vrij, een bijdrage bij de uitgang zal op prijs worden gesteld!

  Klaas van Boggelen en Sander Donze van de Noorderlichtkerk en Wouter Harbers en Gerrit Maas van de Thomaskerk zullen dit concert gaan verzorgen.

 • De Benedictijnse manier van 'bidden en werken', 'ora et labora', kon ons vandaag de dag wel eens verder helpen. Noteer vast woensdag 26 maart 19.30 -21.30 uur, met Thomas Quartier als spreker. 

 • Ook dit jaar kunt u weer een huispaaskaars bestellen; u kunt kiezen uit vier verschillende modellen vanaf € 18. De intekenlijst komt zondag 9 maart te hangen in de hal van de NoorderLicht-kerk. Tot 23 maart kunt u uw bestelling opgeven, dan zijn de kaarsen vóór Pasen binnen. Leden van de Thomasgemeente kunnen ook een kaars bestellen, voor informatie kunt u me bellen of mailen: tel. 695 60 44 of deligreydanus@gmail.com.

   

  Namens de taakgroep Vieren,

  Deli Greydanus

 • In de scholendienst - Palmpasen 13 april om 10.00 uur, NoorderLicht-kerk - zingt ook het Kinderkoor.

  Repetities daarvoor zijn op donderdag 20 en 27 maart en 3 en 10 april van 15.30-16.30 uur (inloop vanaf 15.15 uur), NoorderLicht-kerk, Bergweg 92b. Voor drinken en wat lekkers wordt gezorgd. Meezingen? Meld je aan via

  kinderkoor@noorderlichtgemeente.nl

   

  Leiding: Hannina Boers en Geertien Morsink (tel. 691 07 70)

 • Voor wie door de week geen tijd heeft: regelmatig is er een soort leerhuis op zaterdagmorgen. Een prima manier om bij te blijven, en in gesprek te zijn over geloofsonderwerpen. Op 8 maart: Pasen. We lezen de berichten over die Paasmorgen in de tuin, maar ook andere bijbelse woorden die zich rond Pasen afspelen. Van 9.30-12.15 uur, leiding ds. Roel Bosch.

 • Al vele jaren bestaat een kring van mensen die maandelijks rond een boek of bijbelstuk elkaar ontmoeten. De meesten waren lang zo rond de 30. Inmiddels passeerden de eersten de grens van 40. Voor een paar nieuwe mensen is plaats; met de zes of zeven van nu is de continuïteit een probleem. Op dinsdag 11 maart komen ze 's avonds weer bij elkaar. Interesse? Meld je bij ds. Roel Bosch of Ewout Vossebeld.

 • Voor gemeenteleden met een smartphone of tablet heeft Kerk in Actie iets nieuws: de handige en inspirerende 40dagentijd-app. Deze app leidt je door de 40dagentijd met inspirerende teksten, gebeden, foto’s of praktische tips. De 40dagentijd-app is een handig middel om jezelf aan te sporen om je dagelijks te bezinnen op het leven en het volgen van Jezus in het dienen van de naaste. In de 40dagentijd bereiden we ons voor op het paasfeest. Het is een tijd van bezinning en versobering, een tijd om de stilte te zoeken terug te keren naar God. Om van daaruit in beweging te komen voor de ander. Deze app helpt je om in de 40dagentijd ook echt tijd te vinden om hiermee bezig te zijn. Download de app en doe je 40dagentijd met Kerk in Actie. Kijk op www.kerkinactie.nl/40dagentijdapp.

 • De veertigdagentijd is de periode voor Pasen, een tijd van inkeer, bezinning en gebed. Het thema dat Kerk in Actie dit jaar aan de veertigdagentijd meegeeft is: “Zoek de stilte – ontdek wat je beweegt”. Om in deze tijd ook aan onze medemensen te denken delen wij op zondag 2 maart weer spaardoosjes uit waarin u kunt sparen voor  verschillende doelen van Kerk in Actie. Elke week lichten wij een doel toe in de Zondagsbrief. De doosjes worden op 1ste Paasdag weer ingezameld.

 • Op 9 maart werkt de projectcantorij o.l.v. Jasper Witteveen weer mee in de viering in de NoorderLicht-kerk. Heb je een heldere stem en zing je graag, geef je dan op bij ondergetekende. De repetities zijn op donderdag 27 februari en 6 maart van 20.00-22.00 uur, en op zaterdag 8 maart van 10.00-12.00 uur. 

   Anneke van Staveren, tel. 691 63 28

 • Op 5 februari is de werkgroep NoorderLicht-Thomas weer bij elkaar geweest. Er wordt straf doorgewerkt aan het samengaan van Thg en NLg. Er moet nog heel wat gebeuren. Vooral het formele deel van het proces vraagt aandacht.

 • Verslag bijeenkomst - werkgroep NoorderLicht-Thomas

  Op 16 januari is de werkgroep samengaan NoorderLicht-gemeente (NLg) en Thomasgemeente (Thg) opnieuw bijeen geweest. Inmiddels wonen waarnemers de kerkenraadsvergaderingen over en weer bij. Na de gezamenlijke kerkenraadsdag op 8 maart worden verdere stappen gezet tot samen vergaderen. De algemene beleidsplannen zullen worden bekeken en op elkaar afgestemd moeten worden. Verder moet bekend worden welke ambtsdragers van de Thg meegaan naar de NLg.

 • De Forumgids is uit: een folder met allerlei activiteiten van vele kerken in Zeist. Neem er één mee uit de kerk! Een van de activiteiten is een weekend, 30 en 31 augustus, in Abdij Koningsoord, rond de psalmen, waar ds. Roel Bosch voor de inhoud zorgt. Jaarlijks is er zo'n weekend, vaak vrijwel direct volgetekend. Het aantal plaatsen is beperkt, voor NoorderLichters blijven enkele weken lang een paar plaatsen gereserveerd. Dus reageer snel, als u het wat vindt!

   

  Klik hier of bekijk het evenement op Facebook. 

 • Sinds september is er een nieuwe catechesegroep binnen de NoorderLicht-gemeente en Zeist-West. Deze opvolger van 2GetThere is voor jongeren van 16-20 jaar. In verschillende thema's duiken we dieper in op hoe we in het geloof staan, wat het geloof nou eigenlijk voor ons betekent en wie onze geloofshelden zijn.

 • Het is erg gezellig: vaste gasten, nieuwe gezichten, wisselende gesprekken. Ook komend seizoen zullen we weer samen gaan eten met wie dat wil, voorbereid door wie dat wil. Alle leeftijden zijn welkom, en we rekenen op een gezelschap van 10 tot 20 personen. Hulp met koken, tafeldekken en afruimen is dan ook zeer welkom. Om 18:00 uur staat de maaltijd op tafel in de Tuinzaal van de NoorderLichtkerk. Voor de maaltijd wordt een kostendekkende gift van maximaal € 5,- gevraagd. Natuurlijk proberen we zo veel mogelijk rekening te houden met eventueel aangegeven allergie of voorkeur. Aanmelden voor de maaltijd kan via email of telefoon (graag vóór maandagmiddag ivm inkopen), maar weet dat er altijd plaats is. Zou je graag een keer willen koken? Laat het me ook even weten! Bedankt. Maarten Kluin, 0633957281 maaltijd@noorderlichtgemeente.nl

 • Het grote orgel van de kerk is aan een onderhoudsbeurt toe. De afspraak was al gemaakt toen er in juni afgelopen jaar door de kleine brand in de kerk ook nog roetschade ontstond. Roet aan de binnenkant van de pijpen is op langere termijn funest, alle pijpen moeten eruit: dat betekent dat we het orgel een paar maanden niet zullen gebruiken.
  Gelukkig staat het Shalomorgel ook in de kerkzaal. Dat is in de afgelopen weken gereviseerd. Dan hebben we ook nog een prima vleugel, dus we redden ons wel. Dank voor allen die hier extra werk aan hebben! Later meer informatie over de muzikaal-technische details!

 • Op 27 november kwam de werkgroep “samengaan NoorderLicht-gemeente en Thomaswijkgemeente” voor het eerst bijeen. De werkgroep bestaat uit acht leden: Thomas (Thg): Rainer Wahl, Thea Postma, Karin de Haas, Gerard Rijers

  NoorderLicht (NLg): Anneke van Staveren, Myrthe Haster, Wim Faas, Henk Ruiter

  De werkgroep heeft als taak van de wijkkerkenraden meegekregen de mogelijkheden van een samenvoeging te onderzoeken. Vier punten zijn van belang.

   

   

  Voor kerkjuridische zaken wordt extern hulp ingeroepen van een gemeenteadviseur en de procesbegeleider van het rapport ‘delen in het geheel’ en de eenwording van de protestantse gemeente Zeist.

  Met pastorale taken zullen de predikanten, pastoraal werker en vrijwilligers op het terrein van het (ouderen)pastoraat en gesprekskringen zich bezighouden.

  De algemene kerkenraden HAK en GAK zullen zich buigen over zaken als wijkgrenzen, financiën, continuïteit pastorale zorg Thg, de Thomaskerk.

  De werkgroep houdt zich m.n. bezig met de praktische zaken.

   

 • Een bijzondere avond, 20 november. Otto de Bruijne kwam langs en deelde met ons zijn blik op bidden. Bidden heeft vier kleuren, zei hij onder andere. De blauwe, van de traditie, het Onze Vader, de formuliergebeden, van de vast herhaalde teksten voor het eten, bekende psalmen. 'Is dat alles?', vroeg hij vroeger. Nu ziet hij hoe waardevol, als een vast doorgaand ritme, dat kan zijn. De rode, dat zijn de vrije gebeden, het bewogen hart dat bidt, soms niet van ophouden weet. De gele gebeden: ik vat dat op als de liturgie, het samen lezen en studeren op de bijbel, het zingen en delen van brood en beker. De groene: de daden van barmhartigheid, de diaconale kant van de kerk, van geloven. Die kleuren vullen elkaar aan, zoals mensen en kerken elkaar aanvullen. Dat herkennen we, ook in onze eigen gemeente! ‘Laat ons bidden…' – en dan kan het alle kanten opgaan.

 • Tijdens de viering van de laatste zondag van het kerkelijk jaar zongen de Young Vocals twee prachtige liederen, "Het water zal stenen breken" en "Wat ik gewild heb".

  We kregen veel vraag naar de teksten voor deze liederen.

 • Vorig jaar werden de minikerstboompjes dankbaar ontvangen. Wat dit jaar de kerstattentie wordt is nog een verrassing, evenals voor de ontvangers wie de kerstgroet komt brengen.

  Heeft u al eens meegeholpen, dan wilt u vast weer meedoen! Nog geen ervaring met het rondbrengen van kerstgroeten, dan heeft u dit jaar weer een kans. Het is een leuke en dankbare taak om onze gemeenteleden van 80 jaar en ouder te verblijden met een kerstgroet! 

 • ottodebruijneIngebed in gebed, eerste in een serie van drie avonden over gebed en geloof, in de NoorderLichtkerk.

  Als domineeszoon studeerde de Bruijne theologie in Utrecht, totdat hij wist dat God iets anders verwachtte: hij liet zich opnieuw dopen, tot schrik van docenten en omgeving. Hij moest gaan, en een andere weg beginnen. Die liep verder. Soms ook dwars door ‘het zwijgen Gods.’ Hij moest er aan wennen dat de hemel stil blijft. En vraagt: koesteren wij vaak overspannen en onbijbelse verwachtingen over een God die om de haverklap spreekt, een visioen geeft, en over alle ditjes en datjes met ons discussieert?

  Nu, na een lange weg, door en met kunst, voorganger-zijn, tv-presentator, verlamming en een opgegeven leven, is hij een bruggenbouwer tussen 'oude kerken' en 'evangelische vernieuwing'. Met gebed als brug? Aanvang: 20.00 uur, zaal open en koffie 19.30 uur. Afronding rond 21.30 uur. Een vrijwillige bijdrage van rond € 5,00 wordt op prijs gesteld.

  Volgende avonden in de reeks:

  De Keltische manier van bidden, met Roel Bosch als inleider; woensdag 15 januari, 19.30 uur

  Bidden als levensstijl: Benedictijnse spiritualiteit, met Thomas Quartier als inleider; woensdag 26 maart, 19.30 uur

 • gemeenteavond thomas 2013 Fred Manschot IMG 3808Op woensdagavond, 19.30 uur, vergaderde de wijkgemeente NoorderLicht, in een volle Shalomzaal. Het eerste agendapunt gonsde al even door de wandelgangen, nu werd het echt concreet. Op maandag ontving de kerkenraad een brief van de Thomasgemeente, met het verzoek 'om in een gezamenlijk traject te komen tot een fusie.' De interimpredikant, Rainer Wahl, was aanwezig om de brief toe te lichten, samen met drie andere leden van de Thomaskerkenraad.

   

 • In het voorjaar zijn we weer gestart met een ontbijt voor de dienst van 10 uur. Dit initiatief is enthousiast ontvangen, daarom willen we dit graag nog een keer samen doen. We nodigen jong en oud uit om elkaar op deze zondag om kwart voor negen te ontmoeten tijdens een gezamenlijk ontbijt in de Shalomzaal. U hoeft u alleen op te geven en wij zorgen ervoor dat de tafels gedekt staan. Opgeven kunt u bij Deli Greydanus, tel. 695 60 44 of mail: deligreydanus@gmail.com

 • Eerst nam de NoorderLicht-gemeente afscheid van Gerdina Loeve, nu moet Zeist-West Rianne Meter gaan missen. Daar willen we toch even aandacht aan besteden. In drie jaar heeft ze veel gedaan, natuurlijk in het algemene werk in de wijk: pastoraat, beleidswerk, gesprek, Zin in Film. Maar waar we in de NoorderLicht het meest van merkten: ook in de ondersteuning van jeugdwerk en catechese, de kring geloofsopvoeding en reis naar Taizé. Fijn dat ze dat kon doen! Van meet af was de datum van gaan bekend, het is niet anders. Fijn om te weten dat ze al nieuwe perspectieven voor ogen heeft in werk en relatie, daarbij wensen we haar graag zegen en vreugde! 

   

  Een hele klap – nu ze weggaat blijft er ongetwijfeld werk liggen in West, maar zullen we het in Noord ook merken, vooral rond de catechese . Met goede moed gaan we verder!

 • In gesprek over geloof, bijbel, over hoe je wilt leven, over kerk. Vroeger heette dat: 'belijdeniscatechisatie'. Een eerste bijeenkomst houd ik op woensdag 30 oktober, 20.00 uur, in het Honk achter de kerk. Welkom, om een eerste avond mee te maken. Hier maken we ook verdere afspraken, over datum en wáár we bij elkaar komen. Als je je afvraagt hoe je verder wilt met geloof, dan is dit een serie voor jou. Ook als je nog even niet denkt aan belijdenis maar het gesprek boeit je, welkom! Een vriend meenemen kan zeker ook. Graag even een berichtje als je komt, bij ds. Roel Bosch.

 • Op dinsdag 18 maart is er weer onze bijbelkring. Bij de trouwe groep van zo'n tien leden is altijd nog ruimte voor meer. Het onderwerp voor deze keer is nu nog niet bekend.  'Iets met de 40-dagentijd': boetepsalmen, of het lijdensverhaal volgens Matteüs. Dit dan na het avondgebed van 19.30 uur, in de NoorderLicht-kerk, dus rond of even na 20.00 uur. Leiding ds. Roel Bosch.

 • 'Kerkconcerten Nederland' organiseert op zondag 20 oktober om 15.30 uur een romantisch najaarsconcert met Rondine Winds o.l.v. Peter Gaasterland. In de 'Noorderlichtkerk' aan de Bergweg 92b in Zeist brengt het blazersensemble romantische, vrolijke en indrukwekkende muziek.

 • Op deze pagina publiceert de kerkenraad samenvattingen van de kerkenraads vergaderingen en evt. andere verslagen. Kijk regelmatig voor de laatste wijzigingen.

   

  Kort verslag kerkenraads vergadering 10 juni 2013

   

  Verslag kerkenraad over eerste kwartaal 2013

 • Dit jaar komen de Continentals voor de derde keer op rij een concert geven in onze NoorderLicht-kerk. De Continentals zijn een groep van enthousiaste zangers en muzikanten die op inspirerende wijze van hun geloof zingen en getuigen. Tot nu toe organiseerde ik de concerten alleen maar ik zou het zeer op prijs stellen als er 1 of 2 mensen mij een handje kunnen helpen. Het gaat dan met name om het verzorgen van de publiciteit en het regelen van gastgezinnen. Voel je iets voor deze leuke tijdelijke taak neem dan even contact op met jan Willem Wemekamp. 
  T: 030-6990964 / 06-19592104
 • Het water mag stromen             - bij de doop, 19 mei

  Dankbaar en sterk, genezend,

  gezegende stroming,

  hier, waar licht verbindt,

  mag het water stromen.

 • vrijwilligers gevraagdAltijd al op zoek naar een praktisch klusje voor de kerk? Ik ben op zoek naar mensen die flexibel zijn met hun tijd overdag en af en toe aanwezig kunnen zijn als gastvrouw / gastheer bij vergaderingen of andere kleinschalige activiteiten in de bijruimten van de kerk. Namen en suggesties zijn ook van harte welkom. Maarten Kluin, koster/beheerder NoorderLicht-kerk.

 • Het dóet er toe, hoe een land bestuurd wordt. Psalm 72 zingt over de koning, rechtvaardig, vrede brengend, verzoenend. Om zo'n koningschap bidden we in de kerk, elke zondag, wanneer we de wereld van God aan God opdragen. Rond 30 april staan we er dit jaar extra bij stil. In dank voor vrede, verzoening en recht in eigen land. Ook koningin Beatrix stónd daarvoor. Haar kersttoespraken gingen erover, tot ergernis soms van mensen die haar visie niet konden vatten. In diensten rond 30 april én 5 mei zal dankbaarheid klinken, om wat en wie koningin Beatrix voor ons was. En daarnaast is er de voorbede voor wie de scepter verder mag dragen. “Dat het recht mag stromen als water”, bidden we met de profeet mee!

 • In navolging van de actie op zondag 25 december wordt door onze gemeente in april weer een inzamelingsactie gehouden. De voedselbank heeft met de actie van december veel mensen in Zeist kunnen en mogen helpen. De inzameling was een overweldigend succes. Op zaterdag 13 april tussen 11.00 en 12.00 uur en op zondag 14 april vanaf 9.30 uur voor de dienst uit kunt u weer producten brengen. De diaconie heeft besloten om ook nu weer een basispakket te geven. Wij hopen dat u allen weer mee doet en dat wij velen die het in deze tijden moeilijk hebben mogen helpen.

   

  De diaconie 

 • Om 12.00 uur trekken we er weer op uit voor de lentewandeling. Zoek de stilte, in gesprek. Kom met de fiets of auto en vergeet de lunch voor onderweg niet. Het zal een relatief korte wandeling worden.
  Maarten Kluin.

 • geen
 • RienkBakkerMasterDiplomaVrijdagavond 28 januari in een sfeervolle Willibrord kerk in Utrecht. Op het programma staat het master examen conservatorium van Rienk Bakker, één van onze vaste organisten. Het programma bestaat uit Frans romantische orgelumuziek van o.a. Cesar Franck en Louis Verne.
  Na het concert ging de examencommissie in overleg om te besluiten dat Rienk geslaagd was met een mooie 8 als cijfer. De commissie roemde zijn muziekkeuze die verre van makkelijk was maar uitstekend ten gehore werd gebracht.
  Namens de NoorderLicht-gemeente feliciteren wij Rienk van harte met dit behaalde resultaat!
 • Provider, keuzecatechese voor jongeren van 12 tot 16, start op 3 september, met een swingende avond in de NoorderLicht!
  Klik hier voor meer info.

 •  

  Onze kerk heeft haar eigen website: www.noorderlichtgemeente.nl. U vindt hier bijvoorbeeld een overzicht van de kerkdiensten, foto’s van recente gebeurtenissen, belangrijke informatie, zoals uitnodigingen voor vergaderingen, en alle activiteiten uit deze Infogids. In de agenda op de startpagina kunt u zien wanneer, hoe laat en in welke zaal bepaalde activiteiten zijn. Voor geïnteresseerden in de geschiedenis van onze kerk en de gemeente, is er een eigen website. Veel betrokkenen bij onze gemeente ontvangen al de e-mailnieuwsbrief. Bij bijzonderheden wordt deze verstuurd, uiteraard met gesloten adressering. U kunt zich via de website abonneren.

  De Facebookgroep van de NoorderLicht heeft ruim honderd lezers. Vele anderen lezen weer over hun schouders mee, en krijgen zo een beeld van de veelzijdige gemeentes en de vele betrokkenen. www.facebook.com/noorderlichtzeist .

   

  Nieuw is de app Protestant
  Onze gemeente is als eerste kerkgemeente van Zeist ook hierop te vinden. Met deze app blijf je op de hoogte van het laatste nieuws van je wijkgemeente. Je leest de nieuwste liturgie of Zondagsbrief, bekijkt de laatste foto's en ontvangt een notificatie bij belangrijk nieuws. Meer weten? De app Protestant is te downloaden in de App Store en bij Google Play.  info Webmasters:

  Jan Willem Wemekamp
  tel. 699 09 64
  janwillem@wemekamp.com

  Fred Manschot
  tel. 695 99 97
  info@manschotgrafimedia.nl

 • 'Spiritualiteit': dat gaat over de spirit, de Geest die je bezielt, en bemoedigt in het leven.

 • door de eeuwen heen hebben vrouwen op eigen wijze hun geloofsweg, geloofstwijfels en levensvragen in po

 • ? samen eten, aantrekkelijk voor wie geregeld alleen eet
  ? wie kookt het hoofdgerecht?

 • 7 woensdagavonden in de veertigdagentijd Sobere maaltijd 18.00uur

  ? eenvoudige structuur
  ? verstilling, verdieping, gebed

 • verstilling,verdieping, gebed

  ? stilte, kaarslicht

 • in een groep lezen en bespreken we maandelijks de leefadviezen van Gerrit de Kruijf, hoogleraar ethiek aan de PTU in Leiden

  ? zijn boek "Ethiek onderweg" (2008) geeft 8 tips rond de thema's seksualiteit, politiek en economie
  ? deze tips roepen allerlei vragen en discussiepunten op

 • ? in 1509 werd Jean Cauvin geboren, Johannes Calvijn
  ? tijdens zijn rechtenstudie werd hij geraakt door de Reformatiegedachte

 • evaluatie van de activiteiten van het afgelopen halfjaar

  ? inventariseren en plannen van nieuwe activiteiten augustus 2009- februari 2010
  ? afspraken voor het tijdschema van vervaardiging van Forumgids 18

 • ? iedereen die ge

 • ? als afsluiting van een serie leeravonden en studiemiddagen over de apostel Paulus,
  ? lezing door prof. Dr. B.J. Lietaert Peerbolte, hoogleraar Nieuwe Testament aan de VU en Pauluskenner

 • Februari
  04 Ontmoetingsgroep II
  04 Pubers in wisselwerking met hun omgeving

 • verdiepend: door blootstelling aan een radicaal andere werkelijkheid geprikkeld worden tot anders zien en verder denken
  ? stevig: directe kennismaking met land, kerkelijk leven, geschiedenis en cultuur van Zuid-Afrika

 • de visie van Ivan Boszormenyi-Nagy losgelaten op uw en onze pubers.

  ? Het lijkt alsof ze alleen maar

 • ? op donderdagochtenden zijn we bezig met de Psalmen
  ? met commentaren uit de Joodse traditie erbij

 • ? geloven kan omschreven worden als: je aangesproken voelen vanuit een andere werkelijkheid
  ? volgens Nijhoff is juist po

 • ? Lectio Divina is de Latijnse benaming voor eeneeuwenoude vorm van meditatief lezen van Bijbelteksten
  ? van oudsher vormen gebed, meditatie en lectio divina de basis van het geestelijke leven in de monastieke traditie

 • oecumenisch geori

 • twee nieuwe boeken:

 • ? er is nog veel meer over Paulus te zeggen
  ? de eerste avond :vervolg op vorige avonden en accent op missionaire drive achter de brieven en het teamwork

 • Thema:

 • Thema:

 • ? nieuwsgierig naar het Thomas-evangelie?
  ? dan is hier uw/je kans!

 • Deel uw/je zondagmiddagwandeling met anderen!

  ? een wandeling door de bossen van Zeist
  ? al pratend met (on)bekenden

 • ? jaarlijkse ontmoetingsdag van het Landelijk Oecumenisch Platform
  ? Oecumenisch Zeist is lid van het L.O.P.

 • Opnieuw oecumenische huiskamergesprekken in
  Zeist-West

  ? in de afgelopen jaren waren deze zeer succesvol
  ? de gesprekken kunnen op de ochtend, middag of avond plaats vinden

 • ? de gesprekskring bestaat uit 10 deelnemers
  ? ruim 30 jaar geleden is de kring door een aantal eerste bewoners van Couwenhoven opgericht • De INFO is een informatiebulletin waarin u allerlei wetenswaardigheden over de NoorderLicht-gemeente kunt vinden: over vieringen, activiteiten, pastorale zorg, wijkindeling, organisatie, beheer, etc. Jaarlijks wordt een actuele INFO samengesteld en aan het begin van het kerkelijk seizoen verspreid onder gemeenteleden.

  info2010 info-1

  info Anneke v. Staveren
  tel. 691 63 28
  anna.a.vanstaveren@freeler.nl


 • Voel je thuis in de NoorderLicht-gemeente


  De kernwoorden warmte, welkom, gastvrijheid, aandacht, meeleven, vrolijkheid, zang en muziek, laagdrempeligheid, veelkleurigheid, ruimdenkendheid, verdiepen, geraakt worden, samen God zoeken, steun, geborgenheid, uitdaging, scherp houden en harmonie vormen het fundament van een kleurrijke, korte impressie van de NoorderLicht-kerk in de vorm van een luikjes-folder, waarbij de openstaande deuren een toegang geven tot onze veelzijdige gemeente.

  Deze folder ligt klaar in de hal van de kerk, maar u kunt hem ook hier downloaden (pdf, 1,6 MB).

  algfolder-1 algfolder-2
  info Anneke v. Staveren

  tel. 691 63 28
  anna.a.vanstaveren@freeler.nl • Eenmaal in de twee jaar verscheen een jaarboekje van Gereformeerd Zeist. Nu twee van de drie Gereformeerde wijken geïntegreerd zijn met de Hervormde gemeente, en er steeds meer digitale informatie wordt uitgewisseld, is de productie gestaakt. • In Opgang en de Nieuwsbode, een regionaal huis-aan-huisblad, worden de kerkdiensten van Zeist en omgeving afgedrukt. Aan bijzondere diensten wordt incidenteel redactionele aandacht besteed. Ook wordt vermeld welke dienst in de zendtijd voor kerken op zondag rechtstreeks te ontvangen is op Slotstad Radio. De frequenties van Slotstad Radio zijn FM 107.0 (ether) en FM 104.2 (kabel).

  info websites:
  Opgang
  Nieuwsbode
  Slotstad Zeist


 • In Opgang en de Nieuwsbode, een regionaal huis-aan-huisblad, worden de kerkdiensten van Zeist en omgeving afgedrukt. Aan bijzondere diensten wordt incidenteel redactionele aandacht besteed. Ook wordt vermeld welke dienst in de zendtijd voor kerken op zondag rechtstreeks te ontvangen is op Slotstad Radio. De frequenties van Slotstad Radio zijn FM 107.0 (ether) en FM 104.2 (kabel).

  info websites:
  Opgang
  Nieuwsbode
  Slotstad Zeist
 • Iedere maandagmorgen van 9.00-11.00 uur in inloophuis Vollenhove (Laan van Vollenhove 1095). Iedere maandagmiddag van 14.00-15.00 uur in het Kerkelijk Centrum Zeist-West. Ervaren vrijwilligers helpen u graag als u vragen hebt met
  betrekking tot herkeuring, uitkering etc.
  Algmene Informatie: De Clomp 33-02, 3704 KB Zeist
  tel. 69 194 92
  www.kerkensamenleving.nl

 •  

 •  


  Keuze-catechese voor jongeren van 12 t/m 16 jaar. Provider biedt deze jongeren elk half jaar een programmaboekje aan met uiteenlopende onderwerpen om eens over na te denken.

 • Samen film kijken

 • ? gespreksgroepvoor dertigers en veertigers
  ? 1 avond per maand (wisselende dagen)
  ? gesprekken over alles wat aan geloven en gelovig leven raakt

 • ? nieuwsgierig?
  ? een uitgebreid verslag met beelden van dit prachtige resultaat en van de conferentie van Sabeel
  ? zo klinkt 'Er is geen weg naar vrede, vrede is de weg' van Mahatma Ghandi nog even na!
  ? hartelijk welkom!

 • ? gespreksgroep voor twintigers en dertigers
  ? uiteenlopende onderwerpen die door deelnemers zelf worden ingebracht
  ? 1 avond per maand (wisselende dagen)

 • ? interesse in ontwikkelingssamenwerking?
  ? interesse in ontmoeting met jongeren uit andere cultuur?
  ? wil je 4 uur per dag de handen uit de mouwen steken?
  ? maar ook naar het strand of de bergen?